Variola maimuței provoacă panică în lumea întreagă. Prima ţară care introduce carantină obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu această boală contagioasă este Belgia, țară care a raportat patru cazuri de îmbolnăvire în ultima săptămână. În România, autoritățile au reiterat, luni, că nu există niciun caz.

Potrivit Digi24.ro, autoritățile sanitare belgiene au luat decizia vineri, iar potrivit acesteia, contacții celor infectați cu variola maimuței nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să fie atenți, mai ales dacă intră în contact cu persoane vulnerabile.

De precizat, însă, că Institutul de Boli Tropicale din această țară a transmis că riscul apariției unui focar mai mare în țară este scăzut.

Variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap. Variola maimuței are o mortalitate mai scăzută decât variola, de sub 4%. Experții sunt însă îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii în afara Africii, acolo unde este întâlnită frecvent.

„Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, a transmis Ministerul Sănătății.

În ultimele zile au existat cazuri suspecte și în România, însă niciun caz nu a fost confirmat.

Cel mai recent, luni în jurul prânzului, Ministerul Sănătății a anunțat că în cazul unui român internat într-un spital din Atena (caz trecut inițial pe lista suspecților) diagnosticul a fost infirmat în urma analizelor. Agerpres arată că pacientul a fost diagnosticat cu varicelă, starea lui de sănătate este bună şi a fost externat.

Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 92 de cazuri au fost confirmate în 12 țări, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variola maimuță în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia. 

Ministrul britanic al Educaţiei, Nadhim Zahawi, țară care se confruntă cu mai multe cazuri, a spus că Guvernul britanic tratează problema ”foarte, foarte serios”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!