Primăria Nucet începe să facă ordine în stațiunea montană Vârtop cu o măsură drastică. După ce comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat că stația de epurare a apelor de canalizare nu funcționează, firma care administrează rețelele de apă-canal a notificat toți proprietarii de cabane și pensiuni din Vârtop să-și monteze fose septice individuale.

Să vă faceți fose!

Potrivit unei adrese care a fost transmisă de SC Servicii pentru Comunitate Nucet SRL, societatea Consiliului Local Nucet, și ajunsă și în posesia BIHOREANULUI, toți proprietarii din Vârtop au fost notificați să nu mai deverseze ape uzate în rețeaua de canalizare. Măsura, de altfel, a fost impusă de Garda de Mediu tocmai pentru că apele evacuate nu pot fi tratate.

„Având în vedere că stația de tratare și epurare a apelor uzate nu funcționează, reprezentanții GNM au dispus ca fiecare beneficiar să își construiască fosă septică individuală, conform legislației în vigoare. De asemenea, se interzice și celor care au izvoare proprii captate deversarea apelor uzate în rețeaua de canalizare a SC Servicii pentru Comunitate Nucet SRL”, a transmis firma orașului Nucet.

Cei care vor încălca măsura riscă sancțiuni sau chiar o anchetă, se mai arată în adresa semnată de administratorul Gheorghe Ienciu: „Vă atragem atenția că neconformarea cu aceste dispoziții atrage după sine răspunderea contravențională sau penală, după caz”.


Așa arată rețeaua de canalizare din Vârtop: spartă și inutilă (foto: Paul Lelea)

Robinete secate

Ca să-i determine pe proprietarii din satul de vacanță să își amenajeze fose septice, autoritățile locale au luat și o măsură drastică: au sistat furnizarea de apă potabilă! „Vă informăm că vom sista furnizarea apei potabile la toți beneficiarii din cartierul Vârtop, începând din 3 iulie 2023, până când fiecare beneficiar își va instala și declara la societatea noastră fosa septică”, a mai comunicat  SC Servicii pentru Comunitate Nucet SRL.

Administratorul societății susține că măsura era inevitabilă. „Majoritatea proprietarilor din Vârtop au deja fose septice, dar trebuie să le pună în funcțiune. Când vom avea aceste dovezi, vom da drumul iar la apă”, a declarat Gheorghe Ienciu (foto), miercuri, pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, Primăria Nucet încearcă să repare stația de epurare, astfel încât să o pună în funcțiune.

Cine fură apă?

În finalul documentului transmis proprietarilor din Vârtop, firma Primăriei Nucet face apel și ca toți datornicii să-și plătească restanțele, iar cei care nu au încheiat încă un contract pentru furnizarea de apă potabilă, să o facă „de urgență”. „În caz contrar vom anunța organele abilitate ale statului pentru furt de apă, care este bun național”, mai informează documentul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, această mențiune a fost făcută tocmai pentru că multe dintre construcțiile din Vârtop au captări ilegale de apă, direct din izvoarele din zonă, așa că deținătorii nici nu s-au obosit să contracteze serviciile operatorului de apă-canal.

Din circa 200 de proprietăți aflate în Vârtop, doar 44 au contracte pentru apă și canalizare cu SC Servicii pentru Comunitate Nucet SRL.

Ca o budă publică

BIHOREANUL a arătat recent, într-un amplu articol, că satul de vacanță Vârtop stă pe un „munte de rahat”, pentru că unica stație de epurare a apelor uzate nu funcționează, iar rețeaua de canalizare are numeroase țevi sparte.

Așadar, în loc să colecteze și să trateze toate apele uzate din stațiune, rețeaua de canalizare le conduce, de fapt, spre deversări ilegale. Pârâul Crișul Băiței, un afluent al Crișului Negru, este o dovadă clară a mizeriei care se scurge din Vârtop, fiind un curs de apă plin de dejecții și resturi de canalizare (foto jos).

În fața reporterilor BIHOREANUL, administratorul firmei de apă-canal a declarat că vina principală o are fostul primar liberal Costel Sîrghie, care ar fi recepționat stația de epurare în ultimele zile de mandat din 2016, chiar dacă instalația nu a funcționat niciodată.

În replică, fostul edil l-a acuzat pe actualul primar al Nucetului, Mircea Tuduce, că a sabotat stația de epurare, lăsând-o fără angajați, ceea ce a dus la distrugerea ei.

Cert este că, de mulți ani, Vârtopul este o stațiune a dejecțiilor, lucru pe care Garda de Mediu Bihor l-a depistat abia în această vară. Din cauza neregulilor găsite, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 60.000 lei.

Vizionează videoreportajul BIHOREANULUI:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!