Fost ministru al Economiei din partea PNL şi suspectat de DNA că ar fi aprobat ilegal vânzarea de gaz sub preţul pieţei către consorţiul omului de afaceri Ioan Nicolae, dar scăpat de începerea urmării penale şi apoi nevoit să părăsească partidul, senatorul Varujan Vosganian şi-a vizitat vineri noii colegi din ALDE Bihor pentru a-i îmbărbăta în vederea apropiatelor alegeri locale.

Protocol explicat

Prima sa grijă a fost să le explice, inclusiv într-o conferinţă de presă, protocolul de colaborare recent încheiat cu PSD, spunând că acesta nu este "un semn de slăbiciune", ci rezultatul aplicării "principiului win-win", deoarece dă posibilitatea ambelor formaţiuni să câştige, deci oarecum şi iluzia egalităţii.

"Dacă în anumite localităţi candidaţii PSD sunt mai bine poziţionaţi, ajutorul nostru îi poate duce la câştig", a spus Vosganian, adăugând însă că şi reciproca e valabilă, astfel că acolo unde ALDE va avea candidaţi cu şanse mai mari ei ar putea fi susţinuţi de PSD.

Mai importantă este, totuşi, miza ulterioară a colaborării PSD-ALDE de la locale, a precizat Vosganian, afirmând că după parlamentare "vrem să facem o majoritate (n.r. – cu PSD) ca să reînnodăm firul guvernării".

Optimism temperat

Pentru că scrutinul local e mai apropiat, liderii locali ai ALDE s-au grăbit să-şi asume viitoare succese, chiar dacă s-au contrazis în privinţa obiectivelor propuse.

După ce Traian Bodea a spus că ALDE se vrea "a treia forţă" în politica românească, dar în Bihor, "din cauza partidului etnic", adică a UDMR, ar putea fi doar a patra, tot el a afirmat că ţinta este câştigarea a "şase - şapte primării", iar la votul politic pentru consiliile locale şi judeţean un scor de 10%, în timp ce Octavian Bara a plusat, spunând că ALDE va câştiga în Bihor "zece primării", iar la votul politic va aduna "11-12 la sută".

De altfel, Bara a amintit că ALDE a avut "porţile deschise" primind foşti membri ai altor partide, şi a adăugat că după "achiziţii" de la PSD, PNL şi PPDD, "nu ascunde" altele, dinspre UNPR.

Vosganian le-a spus, însă, că ambiţia de a fi a treia forţă nu trebuie înţeleasă neapărat ad literam, ci tocmai în sensul "poziţionării" astfel încât în toamnă ALDE să devină partidul cu care PSD să facă majoritatea necesară formării Guvernului.

Refuză "reevaluarea" lui Bolojan

Spre deosebire de Tăriceanu, care în 2014 i-a reproşat "lipsa de caracter" lui Ilie Bolojan după ce fostul secretar general al Guvern a refuzat să-l urmeze în ALDE, Vosganian s-a ferit de o "reevaluare" a primarul Oradiei. "Nu-mi cereţi să mă răspopesc şi să fiu vârf de lance împotriva lui Bolojan", a spus Vosganian, adăugând însă că va susţine candidatul ALDE pentru că îşi doreşte "o conducere flexibilă şi care să deschidă cât mai mult administraţia către celelalte medii, culturale şi de afaceri".

La fel, el a evitat să-l critice pe liderul PNL Bihor, Cornel Popa, şi chiar a risipit zvonul lansat pe un site conform căruia, supărat că nu va mai candida la şefia CJ, acesta ar negocia fuga la ALDE, unde i s-ar fi promis funcţia de prim-vicepreşedinte, a doua după cea a lui Tăriceanu. "Aşa cum eu m-aş fi considerat jignit dacă cineva mi-ar fi propus să plec dintr-un partid în alt partid, nici eu nu l-aş jigni pe dl. Popa. Am vorbit cu dl. Popa, dar nu la modul "Hai, Cornele, mută-te de colo-colo"", a spus Vosganian.

De altfel, acesta a povestit că el însuşi a plecat din PNL la ALDE de nevoie, după episodul din Parlament în care s-a votat respingerea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva sa, din cauza foştilor pedelişti, care au dus "o campanie virulentă". "Alina Gorghiu m-a rugat să plec din PNL, pentru că nu mai rezistă presiunilor. Dealtfel mi-am dat o demisie a la Pyrus, am scris că îmi dau demisia din noul PNL, nu din PNL", a povestit Vosganian.