Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a afirmat sâmbătă că cea mai mare parte a dotărilor Inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă are durata de funcţionare depăşită, cerând conducerilor acestora să elaboreze proiecte pentru realizarea de achiziţii cu fonduri europene.

„Nu avem fondurile necesare pentru dumneavoastră şi, azi, 92% din tehnica Inspectoratelor judeţene este în termen de casare. Pentru înlocuirea dotărilor ne-ar trebui 2 miliarde de euro, astfel că încercăm să dezvoltăm în compensaţie personalul uman, pentru a suplini această lipsă. Dar pe de altă parte încercaţi să accesaţi fondurile europene la dispoziţie", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana din Oradea.

Vasile Blaga a afirmat că pe axa 3.3 a Programului Operaţional Regional, Inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pot accesa fonduri în valoare de peste 30 de milioane de euro.

De asemenea, ministrul a precizat că Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă vor primi alocaţii din fondurile neutilizate rămase din cele 468 de milioane de euro alocate României în vederea integrării în Spaţiul Schengen. „Majoritatea banilor au mers la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru Poliţie, la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, la Ministerul de Externe, pentru conectarea consulatelor, la Ministerul de Finanţe, pentru amenajarea vămilor, dar s-au economisit 80 de milioane de euro. Cea mai mare parte vor merge la Poliţia de Frontieră, care va fi cea mai bine dotată din întreaga Europă, de curând avem nave noi din Italia pentru zona marină, la Jandarmerie şi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", a spus Vasile Blaga.

Ministrul a adăugat că în zona de frontieră cu Ungaria, Inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să elaboreze şi proiecte finanţabile prin programul bilateral româno-maghiar. „Nu sunt programe de valori foarte mari, în general 2-3 milioane de euro, dar dacă faceţi două-trei asemenea proiecte se adună totuşi fonduri", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

Vasile Blaga, însoţit de inspectorul general al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Vladimir Secară, s-a aflat sâmbătă la Oradea, unde la sediul ISU Crişana i-a fost prezentat un sistem informaţional integrat de asistare decizională pentru fundamentarea deciziilor în situaţii de urgenţă, realizat în perioada 2007-2010 cu fonduri PHARE în valoare de 806.000 euro.

În urma implementării proiectului elaborat în colaborare cu Directoratul pentru Intervenţii la Dezastre din judeţul Hajdu-Bihar (Ungaria), ISU Crişana a devenit prima structură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România care a atins standardele europene în domeniu, atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

Sistemul, operaţional din 28 februarie, permite culegerea şi centralizarea datelor din teren în timp real, precum şi retransmiterea lor, tot în timp real, atât către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi membrii echipajelor de intervenţii, cât şi autorităţilor publice locale din zonele unde au loc evenimentele care necesită intervenţiile.

Proiectul contribuie la reducerea pagubelor în situaţii de urgenţă, un element de comparaţie elocvent în acest sens fiind faptul că el a costat doar 806.000 euro, în timp ce în ultimii 30 de ani valoarea medie anuală a pagubelor produse infrastructurii în inundaţii, incendii şi accidente rutiere foarte grave s-a ridicat la peste 1,3 milioane euro, nivelul acesta urmând să fie redus pe viitor datorită intervenţiilor prompte şi precise.