Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost plasat, miercuri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti unde a fost audiat vreme de două ore într-un dosar care vizează direcţionarea unor contracte de achiziţie publică către firme care ar fi "cotizat" apoi în contul PDL. Bihoreanul e acuzat că a rulat sute de mii de euro "bani negri".

Coleg cu "Pinalti"

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosarul respectiv, procurorii DNA au dispus începrea urmăririi penale faţă Vasile Blaga la data faptelor secretar general al PDL şi senator, pe care îl anchetează pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar sunt anchetaţi, totodată, Gheorghe Ştefan, la data comiterii faptelor vicepreşedinte PDL şi primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă

Procurorii susţin că, la nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare "a existat  o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid".

Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

"În acest sens, suspectul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o  anumită  persoană", se arată în informarea DNA.

Respectivul, odată ce a primit girul lui Ştefan şi al lui Blaga, a fost dispus să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

Bani pentru partid, licitaţii trucate

"În perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma suspectului Berdilă Horaţiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", spune DNA.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, Ştefan  i-ar fi condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie numai dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

În paralel, Ştefan i-ar fi promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, ar fi pretins şi primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. Valoarea sumelor încasate de Ştefan, pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte, se ridică la  aproximativ 25.000.000 lei.

"Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", se mai arată în comunicatul DNA. 

A demisionat!

Vasile Blaga a anunţat, miercuri, că îşi dă demisia de la conducerea PNL, potrivit unui comunicat al partidului.

"În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an", arată Vasile Blaga în comunicat.

Bihoreanul a anunţat şi că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator la alegerile din toamnă. "În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei domnului Vasile Blaga", a precizat PNL.

Să se schimbe legea

Pe de altă parte, miercuri după amiază, la sediul DNA Ploieşti, a ajuns şi Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, fiind audiată, în calitate de martor, în acelaşi dosar. "Având în vedere că sunt întrebată de vreo doi ani de zile despre campaniile electorale, mă gândesc că pot fi întrebaţi şi cei care au condus campanii electorale", le-a spus ea, la intrare, jurnaliştilor.

La ieşirea din sediul DNA, Udrea a declarat presei că soluţia pentru problema finanţării campaniilor electorale nu este cercetarea de catre procurori, ci să existe reglementări la nivel legislativ.

"Toate partidele se finanţează la fel. (...) Cred că soluţia nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanţat o campanie electorală, ci să o reglementăm la nivelul legislativ, ca lucrurile să nu se mai intample", a declarat Udrea, răspunzând unor întrebări.

În context, aceasta a arătat că finanţarea partidelor a căpătat un caracter ilegal din cauza faptului că se impunea o sumă limitată de cheltuit. "Finanţărie partidelor au devenit ilegale în parte pentru că aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltuieşti şi atunci, pentru a nu depăşi acea sumă, fiecare partid făcea şi plăţi neînregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea finanţării partidelor", a explicat Udrea.