"PDL îi face mincinoşi pe cei care afirmă că acest partid a fost finanţat din surse ilegale", a declarat miercuri fostul şef al Regionalei Vamale Oradea, secretarul general al PDL Vasile Blaga, ca răspuns la afirmaţiile preşedintelui Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, potrivit căruia "Blaga nu este străin" de corupţia instituţionalizată din sistemul vamal.

Liderul PDL a mai spus în conferinţa de presă extraordinară pe care a susţinut-o că speculaţiile potrivit cărora partidul său "ar sprijini corupţia" sunt lipsite de bază reală, argumentând că "nciodată niciun alt guvern nu a luptat mai mult cu corupţia" decât cel al PDL.

Referindu-se la perioada cât a condus Direcţia Regională Vamală Oradea, Blaga a spus că "nu pot să nu văd că astăzi au fost lansate anumite bănuieli în legătură cu activitatea mea din vămi în aceşti ani", însă "nu am ce să-mi reproşez, niciodată nu am fost implicat în acţiuni ilegale, niciodată nu voi fi implicat".

Blaga a amintit că a condus Regionala Vamală Oradea între 1993 şi 1996, când la guvernare era PSD, iar în această perioadă nu l-a avut ca adjunct pe Radu Mărgineanu, şeful Administraţiei Naţionale Vamale destituit luna trecută, după ce DNA a început urmărirea lui penală sub învinuirea de a fi luat mită pentru numirea şefei Vămii Halmeu din judeţul Satu Mare.

De asemenea, fostul şef al Regionalei Vamale Oradea a declarat că nu a propus niciodată numirea unui şef de vamă, "nici măcar şef de tură".

Liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat marţi că "Regina", adică beneficiarul final al corupţiei din vămi, este PDL, de fapt mai multe persoane, el făcând acuzaţii privind numirea lui Vasile Blaga ca director la Direcţia Vamală Oradea şi spunând că Blaga a intrat fraudulos în Administraţia Naţională a Vămilor.

Potrivit lui Lincu, "Regina" este partidul de guvernământ, menţionând că este vorba de "mai multe persoane". "Regina este beneficiarul final, adică mai multe persoane care au decis în fapt. Beneficiarul final este reprezentat de acele persoane care pot decide în fapt numirea unor şefi de vamă. Cei care decid în fapt nu sunt aceiaşi care decid şi în drept", a spus Lincu, care a refuzat să dea nume spunând că nu poate face acest lucru în lipsa unor probe de genul unor înregistrări.