Peste 300 de membri ai PDL Bihor, primari şi foşti primari, consilieri şi foşti consilieri, foşti directori de deconcentrate şi simpli militanţi, au ocupat vineri dimineaţa sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde la trei zile după Monica Macovei şi la o zi după Elena Udrea şi-a prezentat moţiunea cu care va încerca să câştige alegerile interne, la Convenţia Naţională Extraordinară din 23 martie.

Trei obiective

Însoţit de şapte parlamentari şi trei eurodeputaţi, dar şi de alte personalităţi ale partidului (între care Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Theodor Stolojan, Traian Răzvan Ungureanu şi Andreea Paul Vass), Blaga a prezentat cele mai importante prevederi din programul său, intitulat "România dreaptă. PDL - politica dincolo de lozinci".

El a spus că are trei angajamente, faţă de partid, faţă de "partenerii europeni" şi faţă de români. În ce priveşte partidul, Blaga a spus că vrea să menţină unitatea PDL şi să-l reconstruiască "de la firul ierbii" pentru a câştiga alegerile din 2016, amintind - fără a le pomeni numele - de cele două contracandidate ale sale care abia acum încep să cunoască partidul şi care până acum nu au fost interesate că acesta are sedii, unde au trebuit plătite curentul şi apa, şi unde militanţii au trebuit ţinuţi unii lângă alţii.

El a criticat, totodată, politica de resurse umane a PDL din ultimii patru ani, care a făcut ca unii reprezentanţi ai partidului să facă politică numai când acesta a fost la putere. "Aveam nevoie de opoziţie ca de aer", a spus Blaga, motivând că numai în opoziţie poate fi curăţat PDL de oportunişti.

Vorbind despre angajamentul faţă de "partenerii europeni", Blaga a amintit că PDL a devenit de dreapta, dar nu peste noapte, şi a spus că lui nu-i este "ruşine că am fost fesenist", în timp ce "alţii" vorbesc despre doctrine ca într-un "club", fără a-şi propus să le şi aplice în practică vreodată. Liderul PDL a mai spus, pe această temă, că "acest PDL" l-a salvat pe preşedintele Traian Băsescu de demitere la Referendumul din vara trecută, chiar dacă conducerea era conştientă că urma să deconteze la alegerile parlamentare.

Vasile Blaga a mai spus că vrea să facă din PDL din nou un partid "al clasei mijlocii", criticând "minciunile Guvernului Ponta şi ale USL", precizând că a făcut şi până acum acest lucru, dar "am fost acoperiţi de vocile unora dintre colegii noştri", aluzie din nou la Udrea, care i-a reproşat că ar fi făcut "blat" cu actuala Putere şi că ar vrea să livreze partidul PNL-ului.

Toţi cu Blaga

Dacă Vasile Blaga a fost mai reţinut în a le pune la punct pe Monica Macovei şi pe Elena Udrea, mai direcţi au fost, în schimb, susţinătorii săi. Fosta consilieră economică a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, a afirmat că PDL nu poate fi reconstruit "doar cu imaginea, cu mopul şi andrelele", Gheorghe Flutur că Blaga este singurul care, în prezent, poate mobiliza militanţii, pentru că el "nu a împărţit niciodată membrii de partid în buni şi răi".

Radu F. Alexandru a dezvăluit, "pentru prima oară", că Traian Băsescu lui Blaga îi datorează "în primul rând" faptul că mai este preşedintele României, deoarece bihoreanul l-a convins să boicoteze prezenţa la Referendum după ce sondajele indicau că la o prezenţă de 55% la urne Băsescu ar fi pierdut cu 70% din voturile românilor.

Şi mai radicali s-au dovedit, însă, pedeliştii bihoreni. Dacă preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Gavrilă Ghilea a amintit încă o dată că îl susţine pe Blaga fiindcă e singurul garant al unităţii partidului, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a dezvăluit că atunci când bihoreanul era ministru al Administraţiei, în 2009-2010, în judeţ au fost alocate 911 miliarde lei vechi pentru lucrări de drumuri, apă şi canalizare, în timp ce pe mandatul Elenei Udrea în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale "banii nu au venit la primării şi Consiliul Judeţean, ci direct la firme", semn că au fost împărţiţi "pe interese".

Şi primarul de Rieni, Gheorghe Bota, a făcut o dezvăluire, povestind că la Convenţia din 2011, când Emil Boc a fost ajutat să câştige şefia PDL, el a făcut parte din comisia de organizare a voturilor. "Am fost unul dintre cei care atunci au strigat libertate, pentru că alegerile acelea au fost o golăneală, cu camerele de televiziune deasupra cabinelor de vot şi cu delegaţii obligaţi de preşedinţii organizaţiilor judeţene să-şi pozeze voturile", a spus Bota.

Şi primarul din Olcea, Flore Bocşe, a captat atenţia celor de faţă, numindu-l pe Blaga "naşul nostru", pentru că totdeauna i-a ajutat pe primari şi pe toţi ceilalţi colegi de partid, fără să închidă uşa nimănui care l-a căutat.

Punct şi de la capăt

În finalul întâlnirii, care a durat mai bine de două ore, Blaga a reafirmat că, spre deosebire de alţii, nu va părăsi PDL indiferent de rezultatul alegerilor interne şi i-a chemat pe susţinătorii săi să întărească rândurile.

El a cerut penitenţa pedeliştilor, adică recunoaşterea "păcatelor" făcute în ultimii patru ani, şi reconcilierea cu românii, pentru ca pe viitor să poată să se concentreze pe lupta împotriva Guvernului USL. "Sper să-i ţină Dumnezeu uniţi până la capăt", a spus Blaga despre PNL şi PSD, "ca să deconteze împreună ceea ce fac": creşteri de impozite, depărtarea de Uniunea Europeană şi "sărăcirea populaţiei".