"Trebuie să găsim soluţii pentru încurajarea voluntariatului, dar nu ca pe vremuri, ci pe bază de contracte ferme, pentru ca sistemul de intervenţii în situaţiile de urgenţă să ştie că se poate baza pe aceştia, administraţiile locale să fie încurajate să facă investiţii în dotări, iar voluntarii să fie recompensaţi pentru prestaţiile lor", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana din Oradea.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Vladimir Secară, a declarat că pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară schimbarea mentalităţii politicienilor din administraţiile locale, astfel încât aceştia să realizeze beneficiile voluntariatului şi să accepte recompensarea voluntarilor.

"Trebuie în România să se schimbe şi mentalitatea alesului, pentru că în concepţia sa voluntariat înseamnă benevol. Dar voluntariatul trebuie să se facă pe bază de contract, voluntarii trebuie să beneficieze de scutiri de impozite şi taxe de la autorităţile locale, de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun... Tot voluntariatul trebuie făcut pe bază de contract, pentru că trebuie ca structurile noastre să aibă garanţia că voluntarul răspunde apelurilor de intervenţie", a spus generalul Vladimir Secară.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a dat exemplul Germaniei, unde "sunt tot atâţia angajaţi în sistem ca şi la noi, dar există un milion de voluntari".

"Voi propune modificarea legislaţiei. Există şi în prezent unele reglementări în ce priveşte voluntariatul, dar nu sunt atractive. E necesar un sistem coerent şi care să prevadă contracte. În prezent, sistemul funcţionează cu anumite costuri, dar dacă reuşim să operaţionalizăm cât mai multe servicii voluntare, cu tehnica pe care le-o putem pune şi noi la dispoziţie, dar pe care trebuie s-o achiziţioneze şi autorităţile locale, vom economisi fonduri importante", a spus Vasile Blaga, care a menţionat că în prezent 92% din tehnica Inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă a depăşit termenul de casare, iar fondurile necesare pentru înlocuirea ei se ridică la 2 miliarde de euro.

Ministrul a afirmat că prin propunerile legislative pe care le va face va încerca să determine autorităţile locale să fie interesate de serviciile voluntarilor, iar "voluntarii să aibă şi ei ceva de câştigat".

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că, în prezent, sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă nu are fonduri şi nici pe viitor nu ar fi interesat să facă achiziţii de utilaje care să fie folosite în situaţii rare, însă prin voluntariat s-ar încuraja utilizarea, de exemplu, a unor utilaje aparţinând fie societăţilor comerciale, fie unor cetăţeni, urmând ca aceştia să beneficieze de stimulente fiscale în plan local.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că propunerile de modificare a legislaţiei în sensul încurajării şi stimulării voluntariatului pe bază de contract vor fi făcute "până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru" al acestui an.