Vasile Blaga a declarat joi, la Oradea, unde a fost prezent la lansarea candidaţilor PDL pentru alegerile locale, că nu a văzut "mai multă impostură decât în aceste zile, la acest Guvern", şi că este convins că "într-o lună şi jumătate poporul îl va da afară, bucată cu bucată", la fel cum s-a întâmplat deja cu doi miniştri desemnaţi şi cum se va întâmpla şi cu ministrul Educaţiei, orădeanul Ioan Mang, despre care a afirmat că i-ar fi plăcut "să fie un ministru din Bihor şi în Guvernul USL", dar că nu poate ocupa asemenea demnitate "un profesor universitar care copiază".

Guvernul şi trădătorii

"Eu nu văd mai multă impostură decât în aceste zile din partea acestui guvern. N-am mai văzut atâta impostură. Şi pe cine cred ei că vor prosti? Pe cine? Le-am spus-o şi la investitură. De câţiva ani, în special în ultimii doi ani de zile, spun naţiunii române "noi nu vom primi niciodată trădători în rândurile noastre, vom modifica şi legea şi Constituţia pentru a nu fi de acord cu trădătorii, UNPR-ul este trădarea trădărilor" şi aşa mai departe", a arătat liderul PDL.

"Noi am spus: Nu, UNPR-ul a fost un partener loial al nostru la guvernare, dar cum aveţi voi acum curaj să semnaţi protocol de colaborare cu UNPR-ul? Cum ne luaţi voi oricare om? Cum, până ieri a fost hoţ, acum e bun. Până ieri nu reprezenta nimic, acum reprezintă o valoare, valoarea voastră". E adevărat, sunt plasaţi în alte judeţe, că nu ştiu ce ar mai putea face în Bihor domnul Filip (n.r. - senatorul Petru Filip, fost şef al PDL Bihor, înscris în PSD Teleorman), duceţi-l în Teleorman. Eu ştiţi că nu atac la persoană, dar nu găsesc alte cuvinte pentru cei care ne trădează la greu decât că sunt trădători. Nu găsesc alţi termeni, nu găsesc altă explicaţie", a spus Blaga.

Mang, pe făraş

Liderul informal al PDL a criticat modul în care premierul Victor Ponta şi-a alcătuit Guvernul, şi a spus că, după miniştri desemnaţi Victor Alistar şi Corina Dumitrescu, următorul ministru care va fi "executat" şi care este deja "pe ţeavă" este bihoreanul Ioan Mang, ministrul Educaţiei, acuzat de plagierea unor lucrări ştiinţifice pe baza cărora a ajuns profesor universitar la Universitatea din Oradea.

"Mai spunea domnul preşedinte al PSD, copreşedinte al USL, că va veni o echipă extraordinar de cinstită, că cum află de unul cum îl dă afară, cum îl execută. Şi i-am spus: "Domnule preşedinte, deocamdată aţi scăpat de doi, dar în viitoarele săptămâni mai scăpaţi de patru. Al treilea, din păcate din Bihor, e pe ţeavă. Îmi pare rău, că m-aş fi bucurat să am un ministru din Bihor şi în Guvernul USL, dar nu poate fi ministru cel care copiază ca să ajungă profesor universitar. Cu tot respectul, dar nu poate fi nici măcar profesor universitar", a spus Blaga.

Pace cu ungurii

Vasile Blaga a afirmat că Guvernul Ponta a mai făcut o eroare, introducând în discursul public tema Universităţii de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară din Târgu Mureş.

"Aţi văzut că au mai introdus nişte teme periculoase în discursul public, şi aici din păcate trebuie să recunosc că nu domnul Ponta, ci liberalii - o nouă dispută vizavi de minorităţi, de maghiari. Eu le-am spus şi la Bucureşti de atâtea ori: de ce încearcă ei de la Bucureşti să mă înveţe cum să trăiesc eu cu ungurii în Oradea? Sunt paşi câştigaţi, şi unii nu uşor, în aceşti 20 de ani, în convieţuire. Sigur, ne vom opune oricăror excese, dar de ce au făcut caz din Târgu Mureş când în Cluj de 15 ani învaţă 10.000 de studenţi în limba maghiară? Doar pe considerente electorale? Asta-i foarte periculos într-o Europă care trece prin plină criză", a spus Vasile Blaga.

AMR "până la toamnă"

Fostul secretar general al PDL s-a declarat convins că opinia publică "va da afară" Guvernul USL "până la toamnă", iar PDL va reveni la guvernare şi va numi în funcţii persoane "care se pot uita în ochii oamenilor".

"Acest popor până în toamnă se lămureşte, căci eu cred că într-o lună jumate guvernul cu care a venit domnul Ponta va fi obligat să cam plece. Îi va da opinia publică afară, bucată cu bucată, că aşa e când faci guvernul pe genunchi şi aşa e când vrei să împarţi pe toată lumea şi nu te uiţi la valori cu care să faci o formulă guvernamentală". Iar din toamnă vom guverna. Vom guverna de data asta mult mai atent şi ne vom uita şi la Bucureşti, şi la Oradea, mai atent la oamenii care ne reprezintă, şi vom pune de data asta oameni care se uită la popor nu numai când au nevoie de el. Oameni care să aibă curaj zi de zi să se uite în ochii oamenilor, pentru că mie nu mi-e frică să merg mâine dimineaţă în Piaţa Mare să cumpăr zarzavaturi de la tanti Ani, nu mi-e frică, pentru că nu are de ce să-mi fie frică", a spus Vasile Blaga.

Primarii - îmbărbătaţi, dezertorii - dispreţuiţi

Blaga i-a îndemnat pe primarii PDL să acţioneze în judecată Guvernul Ponta pentru că acesta îi obligă la returnarea sumelor alocate de Guvernul Ungureanu din Fondul de Rezervă al Guvernului, şi - de asemnea - i-a avertizat pe şefii de servicii deconcentrate promovaţi în funcţii de PDL că, deşi încearcă să-şi asigure funcţiile trecând la USL, vor fi batjocoriţi "ca hoţii de cai" dacă încearcă să "lingă scările" noii puteri.

"Vă spun, domnilor primari, atacaţi în justiţie decizia Guvernului Ponta, iar noi vă vom da formularele de luni, că n-au ce să vă facă, deocamdată vă blochează conturile în Trezorerie, dar voi veţi câştiga proces după proces", a spus Vasile Blaga, adresându-se primarilor PDL.

Blaga a spus că decizia Guvernului Ponta nu este o dovadă de democraţie, ci un mod "de a băga frica" în primari. "Asta înseamnă democraţie? Nu. Ăsta-i modul în care ştiu ei (n.r. - Guvernul Ponta) să guverneze. Să bage frica, să ameninţe oamenii, cei slabi de îngeri să treacă la ei..."

Vasile Blaga le-a mai spus participanţilor la lansarea candidaţilor PDL Bihor la funcţiile de primar, consilier locali şi consilier judeţean că acei membri ai partidului care vor încerca să treacă la una din formaţiunile ce compun USL nu vor fi bine primiţi, ci doar vor fi folosiţi. 

"Nu prea văd şefi de deconcentrate pe aici", a spus Blaga, adresându-se celor din sală.. "Dar să nu creadă că îi lasă ăia (n.r. - noua putere) să treacă la ei. Parcă vă spusei eu ceva acum trei săptămâni, dar să nu creadă că îi primesc ăia. Îi mai ţin o săptămână, aşa, şi îşi vor bate joc de ei ca de hoţii de cai, de ăia care încearcă acuma să le lingă scările. Că şi eu aş face la fel. Şi eu aş face la fel!", a spus Blaga.