Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, fostul senator de Bihor Vasile Duţă a transmis presei, joi, un comunicat în care susţine că se consideră "vinovat" doar de participarea la Revoluţia din decembrie 1989 şi implicarea activă în Senatul României, "pentru a nu fi privatizate marile întreprinderi ale statului român pe nimic, cum a fost cazul Petrom sau Oţelul Galaţi".

"Rechizitoriul meu a fost făcut la comandă politică de procurorii Ion Amăriei şi Ion Ciofu, primul accidentând mortal în anul 1996, pe trecerea de pietoni din Dorohoi, două persoane şi nefiind trimis în judecată, iar al doilea a fost arestat, având dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu mari şanse de a fi "achitat"", se arată în comunicatul fostului parlamentar.

Duţă susţine că a fost încă de la început împotriva numirii lui Amărie în funcţia de procuror general al DNA (iniţial Parchetul Naţional Anticorupţie), dar şi împotriva înfiinţării respectivei instituţii. "Am fost împotriva trecerii prin Parlament a OUG nr 43/2002, de înfiinţare a PNA, considerând această instituţie neconstituţională şi aservită total politic", acuză ex-senatorul.

Fostul parlamentar de Bihor susţine că, până în prezent, a avut "cât de cât încredere" în Justiţie, însă în dosarul său au fost comise grave erori judiciare şi încălcări grosolane ale Codului de Procedură Penală. "Presupusele fapte comise în 2001-2002 au fost scoase la iveală la comandă în 2004 înaintea alegerilor locale, când Octav Cosmâncă şi Şerban Mihăilescu au purces la suspendarea mea din PSD. Am primit o scrisoare din partea domnului ex-consilier prezidenţial Sorin Meşter, care în timpul Congresului PSD din 20 februarie 2010 a fost martorul declaraţiei pe care a făcut-o Şerban Mihăilescu în faţa a 6 persoane. Acesta a motivat că este bolnav de cancer şi că trebuie să spună adevărul, făcându-l vinovat pe Amăriei şi Ciofu că nu trebuiau să trimită dosarul meu la instanţele de judecată".

Totodată, Duţă susţine că există numeroase dovezi că acuzaţiile împotriva lui sunt inventate, însă martorii care puteau să confirme acest lucru nu au fost audiaţi de procurori şi de instanţe. "Nu au fost audiaţi în acest dosar un număr de 12 martori principali care reieşeau din acte. Nici mie nu mi s-a dat cuvântul, nici la începutul audierii, la Curtea de Apel Galaţi, dar nici dreptul la ultimul cuvânt", arată fostul senator, care subliniază că face mărturisirile "pentru ca nimeni să nu mai păţească ce am păţit eu". "Consider că suntem în continuare datori să luptăm pentru un stat de drept şi o justiţie curate", a conchis avocatul.

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, el este deja căutat pentru punerea în executare a mandatului de încarcerare, dar până la ora transmiterii acestei ştiri, nu se ştie nimic despre locul în care se află.