Situaţie inedită la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, unde şpăgarii filmaţi că luau şpăgi pentru aprobarea dosarelor de pensionare s-au întors la "locul faptei".
Eliberaţi, luni, din arestul domiciliar, din pricina neglijenţei procurorilor DNA, Monica Ignat, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan, trei dintre asistenţii inculpaţi pentru corupţie în dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor, s-au întors la serviciu şi se ocupă de problemele administrative ale Serviciului de Expertiză Medicală.
"Întocmesc programările, documentele, arhivează dosare. Sincer, sunt de ajutor. Ne este extrem de greu, lucrăm în regim de avarie cu cei doi medici din Marghita respectiv Beiuş, care vin la Oradea prin rotaţie", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle.
Potrivit lui Ţîrle, o altă asistentă din "lotul" inculpaţilor, Ioana Precup, şi-a depus o cerere de pensionare anticipată, în timp ce colegul ei, asistentul Johannis Pelle, a preferat să îşi ia o săptămână de concediu de odihnă.
Tot în concedii sunt şi medicii suspecţi Ovidiu Pleşa, Emilia Cun şi Ana Guţ. "Au spus că au nevoie de timp pentru a hotărî dacă mai rămân sau pleacă", a mai spus şeful Casei de Pensii.
Şeful Serviciului Expertiză Medicală nu a mai avut nevoie de timp de gândire. Marţi, în prima lui zi la serviciu, Vasile Sălăjan şi-a dat demisia de onoare, la fel ca şi colega lui, doctoriţa Anca Grigorescu.
Ce se va întâmpla cu posturile vacante? Conform lui Ţîrle, instituţia va demara procedurile pentru ca acestea să fie scoase la concurs. "Sunt formalităţi care vor dura câteva luni", a mai spus directorul.
După cum se ştie, luni, cei 10 inculpaţi din dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor au fost eliberaţi din arestul domiciliar după ce Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au constatat că propunerea procurorilor DNA Oradea, de a se prelungi cu încă 30 de zile măsura arestului la domiciliu în cazul lor, este lovită de nulitate, fiind depusă cu o zi întârziere.
Măsura a fost înlocuită de magistraţi cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile, care nu îi mai opreşte pe inculpaţi să meargă la serviciu.