Un grup de 35 de angajaţi ai OTL a protestat miercuri în Parcul Traian, pentru a doua zi consecutiv, împotriva unei hotărâri prin care Curtea de Apel Oradea a stabilit, în luna februarie, definitiv şi irevocabil, că 30% din vina pentru moartea lui Patrick Miklos, fiul de 13 ani al familiei care deţine supermarketul Karaviem, o poartă vătmăniţa.
Decizia este injustă, spun angajaţii societăţii de transport local, în frunte cu liderul sindical Virgil Mînz, care afirmă că protestul e unul simbolic, "ca să vadă toată ţara cum e justiţia din Oradea".

"Ce mai putem face în acest caz ar fi contestaţia în anulare, pentru anularea sentinţei Curţii de Apel Oradea, dar procesul s-ar judeca tot aici şi nu avem mari speranţe (n.r. - într-o sentinţă diferită)", a spus Mînz (foto dreapta), adăugând că sindicatul va cere îndreptarea situaţiei la Preşedinţia României şi, dacă nu va fi cu succes, va merge chiar la CEDO.

"Sperăm în anularea hotărârii judecătoreşti, iar colega noastră să-şi poată obţine din nou permisul de vatman. Conducerea societăţii a păstrat-o angajată, dar deocamdată pe un post pentru care primeşte un salariu cu 500 de lei mai mic, ceea ce pentru ea, care îşi creşte singură copilul de 6 ani, este foarte mult", a spus liderul sindical.

La rândul ei, vătmăniţa Ane-Marie Schuster (foto stânga) a afirmat că se consideră nedreptăţită de sentinţa dată, subliniind că dacă la prima instanţă, Judecătoria Oradea, a fost achitată, judecătorii Curţii de Apel au nesocotit flagrant o expertiză tehnică făcută de Gheorghe Palcu, singurul expert în maşinării rulante pe cale ferată, care i-ar stabili clar nevinovăţia.

"Judecătorii au luat în calcul doar o expertiză cerută de familia băiatului, ignorând-o total pe cea a expertului Palcu. La reconstituirea dispusă de Judecătorie, părinţii sau bunica băiatului nici măcar nu au vrut să vină, să vadă cum funcţionează un tramvai", a spus Ane-Marie Schuster.

Atât vătmăniţa, cât şi liderul sindical au susţinut că femeia a acţionat corect pentru a evita accidentul, demontând spusele unor martori care susţineau că, la momentul impactului, prima oară ar fi claxonat şi abia apoi a apăsat pedala de frână. "Nu este adevărat! La tramvaie, când apeşi frâna până la fund se aude soneria. Am frânat imediat. Ce uşor e să judeci dacă nu ştii nici măcar cum funcţionează un tramvai!", a spus vătmăniţa.

"Toate expertizele au dus spre achitarea colegei mele, dar brusc s-au trezit cei de la Curtea de Apel să o condamne. Noi tragem o concluzie, dar nu putem să dovedim", a mai afirmat liderul sindical cu subînţeles, făcând aluzie, probabil, la onestitatea judecătorilor sau la averea familiei băiatului decedat.

Angajaţii OTL vor protesta în faţa instanţei şi joi, dar şi săptămâna viitoare, pentru a atrage atenţia publică asupra acestui caz şi să îşi demonstreze sprijinul faţă de vătmăniţa Schuster Ane Marie, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare şi, solidar cu OTL şi cu firma de asigurare, la plata a 50.000 de euro către familia adolescentului Patrick Miklos.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat pe larg, în septembrie 2008 băiatul circula cu bicicleta pe trotuarul paralel cu linia de tramvai, la colţul străzii Cantemir cu Sextil Puşcariu, când a virat brusc la dreapta, prin faţa tramvaiului. Copilul a fost izbit din plin şi a murit pe loc.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis că vătmăniţa ar fi putut evita accidentul dacă circula cu viteză mai mică, şi au considerat-o vinovată "în proporţie de 30%", pe baza unei expertize solicitate de familia victimei.

Mai multe detalii, în articolul "Condamnaţi la protest: Angajaţii OTL se opun condamnării unei vătmăniţe care a omorât un copil neatent în Cantemir"