În urmă cu aproape 100 de ani, orădenii care locuiau în Velența au construit pentru comunitatea lor o casă de cultură, care zeci de ani a găzduit evenimente. Clădirea aflată pe Calea Clujului, lângă Piața Tineretului, a fost înnoită acum, cu bani europeni, păstrându-și caracterul, dar cu o altă denumire: Centrul Cultural Româno-Maghiar.

Proiectul a fost unul transfrontalier, s-a derulat în ultimii patru ani, iar valoarea totală de 8,3 milioane de euro s-a împărțit între cei patru parteneri: municipiul Debrețin, Teatrul Csokonai din Debrețin, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea. Aceasta din urmă, alături de Episcopia Romano-Catolică și parohia romano-catolică din Piața Tineretului (care deține terenul), a primit sarcina reabilitării Centrului Cultural, având la dispoziție 734.000 de euro.

„Este un eveniment special pentru lumea culturală orădeană, în cadrul căruia vom reda comunității din municipiul și județul nostru încă un spațiu în care cultura, arta, evenimentele educaționale ale orașului nostru se vor putea desfășura”, a declarat Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, joi seară, în cadrul unui eveniment de reinaugurare a centrului cultural la care au luat parte zeci de orădeni care locuiesc în vecinătate.

Clădirea cu trei niveluri (parter, un etaj și mansardă) are o sală festivă dotată cu scenă, la primul etaj o sală de conferință, iar în rest încăperi de diferite dimensiuni, birouri și spații conexe, precum toalete. Aici, cel puțin pentru următorii cinci ani (perioadă asumată în fața finanțatorului european), Biblioteca și Episcopia trebuie să programeze evenimente culturale, menite să atragă comunitatea locală. De altfel, deja, Biblioteca Județeană a organizat în Centrul Cultural Româno-Maghiar concerte ale trupei Vița de Vie și ale folkistului Ducu Bertzi.

Despre nevoia de conexiune între oameni a vorbit la reinaugurare episcopul romano-catolic, László Böcskei, care le-a spus celor prezenți că parohia romano-catolică din Velența s-a format în 1736, după retragerea turcilor, iar biserica din vecinătate a fost construită în 1862. „Mă bucur că, după atâtea eforturi, multe discuții și multe păreri care s-au formulat într-o direcție sau alta, suntem aici și putem vorbi despre valori, cultură, întâlniri. Să încercăm să avem curajul unei gândiri comune, să încercăm să gândim împreună pentru viitor, și nu numai să gândim, ci să punem laolaltă darurile noastre, iar acest loc să fie plin de viață și un loc de inspirație pentru tineri, adulți, grupuri, toată lumea”, a spus prelatul, garantând că Episcopia pe care o conduce va da dovadă de disponibilitate în această cooperare româno-maghiară.

Atributul de loc al comunității a fost bine evidențiat de orădeanca Fleisz Judith, care cunoaște istoria fostei case de cultură din Velența și a prezentat-o pentru cei prezenți la evenimentul de joi, cu tot cu fotografii de arhivă. Potrivit orădencei, comunitatea de enoriași din jurul bisericii din Templom Tér a strâns fonduri, între anii 1922 și 1934, prin spectacole sau diferite alte forme de contribuție, astfel încât în mai 1935 au pus piatra de temelie a casei de cultură.

Pe 18 octombrie 1936, clădirea a fost inaugurată și a început să găzduiască reprezentanții ale unor actori amatori din Velența ori să reunească muzicieni amatori, având totodată și o bibliotecă, și o sală de lectură. După 1944, a fost club muncitoresc, deși clădirea n-a fost naționalizată, iar în 1989 a fost renovată tot din banii comunității locale și din fonduri strânse de la donatori din străinătate. Ulterior, a rămas în grija comunității de enoriași ai bisericii romano-catolice și a organizației UDMR Velența.

Evenimentul dedicat Centrului Cultural Româno-Maghiar s-a încheiat cu o demonstrație de dansuri populare ungurești dată de artiștii Teatrului Szigligeti din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!