Imaginați-vă că v-ați împrumutat din bancă cu zeci de mii de euro și v-ați înhămat la 20 de ani de rate ca să cumpărați un apartament cu zona, suprafața, etajul și priveliștea pe care le visați. Apoi vine lovitura: un detaliu care strică tot!

Locuitorii a trei blocuri - A7, B7 și C7 - din cartierul Prima Nufărul s-au trezit brusc cu un pod de țevi peste Peța, ceea ce le strică toată priveliștea. „Totul era bine și frumos, acum nu-mi mai vine să mă uit pe geam! Am cumpărat apartamentul dinspre spatele blocului tocmai pentru panoramă. Acum, aici sunt țevi ca de șantier care dau direct în parterul blocului”, spune unul dintre proprietarii supărați. Totul, din cauza unui proiect amânat cu anii...

Zona Industrială Prima

Inaugurat în septembrie anul trecut de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, proiectul Nufărul Geotermal vizează trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală extrasă și reinjectată în zonă, cu amenajarea rețelelor și mini-punctelor termice aferente.

Amânat aproape 14 ani din lipsă de finanțare și actualizat acum 4 ani, proiectul de 71,6 milioane lei a intrat efectiv în lucru abia primăvara aceasta. Între timp, locul s-a schimbat radical. Altădată virană, zona străbătută de conductele geotermale cu aspect industrial este mobilată astăzi cu blocuri scumpe - cartierul Prima.

În luna mai, constructorii rețelelor geotermale au început amenajarea unei supratraversări peste Peța cu șase conducte enorme pentru apa geotermală, care dau exact în parterul blocului B7 din strada Ion Bradu. Hidoșenia, cu picioare din beton ridicate la 1,5 metri deasupra solului, se vede de departe, deși putea fi construită lângă sau chiar pe sub podul deja existent la intrarea în cartier. 

„Am plătit circa 56.000 euro pe apartament acum trei ani, atras de vederea spre malul Peței, cu spații verzi, copaci și loc de promenadă. Cu țevile de acum, zona are aspect de șantier”, protestează Casian Mag (foto). Reclamantul a făcut luna aceasta o plângere la Primărie prin aplicația Oradea City Report, deocamdată fără răspuns.

Cu vedere la țevi

Săptămâna trecută, „podul de țevi” cu aspect șantieristic era finalizat, în așteptarea racordării la rețea. „Nu se opune nimeni dezvoltării, dar să faci o supratraversare de conducte peste Peța la 10 metri de un pod existent, sub care le puteai masca, este bătaie de joc! Așa, țevile dau direct în geamurile celor de la parterul blocului”, reclamă Răzvan, proprietarul unui alt apartament.

Riveranii sunt revoltați. „În iarnă chiar vorbeam cu vecinii că ar fi frumos să se facă acolo un parc, cu alei și coșuri de gunoi. Acum Primăria a făcut peste Peța un pod de țevi care sare în ochi de câte ori ieși pe balcon. Dacă știam, nu cumpăram apartamentul”, spune și Gabriela, pensionară.

Cei mai afectați, proprietarii apartamentelor de la parter țin storurile trase. „Unii au copii și vor liniște, unii sunt plecați toată ziua, iar alții preferă să stea la casa pe care o au la țară pentru că nu le place ce văd”, povestește o vecină.

CICĂ „PIETONALĂ”. Amenajarea supratraversării de țevi a început în aprilie (foto 1). „Inițial nu mi-am dat seama ce fac. Muncitorii mi-au spus că ridică o pasarelă pietonală”, susține o locatară din zonă. În mai (foto 2), constructorii au amenajat primul picior al structurii de susținere, iar în iunie (foto 3) „puntea” de conducte a fost deja finalizată

Rămâne cum am stabilit! 

Reclamanții au însă șanse mici de izbândă. Reprezentanții grupului Prima, dezvoltatorul cartierului, le-au transmis proprietarilor că nu au ce face, fiind vorba de domeniul public. 

La fel, reprezentanții Asociației de proprietari Prima 7, care ar trebui să le apere interesele, nu se implică. „Din 260 de apartamente, cam 10 au vedere spre conducte și doar 2-3 proprietari sunt nemulțumiți”, minimalizează situația președintele Vasile Lazăr. 

Cât despre reprezentanții municipalității, aceștia nici nu doresc să audă de mutarea țevilor. „Supratraversarea va rămâne unde este”, spune șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș (foto). „Proiectul a început prin 2009, a fost avizat acum 4 ani și va fi implementat conform documentelor”, explică el.

Până și primarul Florin Birta este de aceeași părere, motivând că „este vorba de niște conducte, nu de o centrală” care să facă deranj. „Vorbim de un proiect european care va crește gradul de confort pentru locuitorii din cartier”, spune edilul.

Lucrarea este, cum s-ar zice, bătută în cuie. Primăria țintește să închidă lucrările până la sfârșitul anului, ca să nu piardă finanțarea europeană, așa că nu vrea să se împiedice de câțiva nemulțumiți...

„Puneți iederă!”

Departe de a recunoaște că au ignorat total aspectul estetic al lucrării, angajații municipalității implicați în proiect susțin că „podul” de țevi a fost singura soluție posibilă.

„La avizarea lucrării, ABA Crișuri a avut niște condiții: utilitățile nu pot fi încadrate în podul deja existent, ca fie accesibile, și trebuie să fie înălțate deasupra solului, ca să nu obtureze cursul de apă”, afirmă, sub rezerva anonimatului, un funcționar din Primărie.

Prin urmare, acționând pe principiul „repede și ieftin”, municipalitatea nici nu a mai căutat soluții de mascare a conductelor prin acoperirea cu un pod pietonal sau orice altă variantă, preferând actualul aspect al lucrării, de șantier comunist. „Țevile ar putea fi mascate cu iederă sau o altă formă de vegetație”, propune, acum, funcționarul municipalității. 

Soluția ar fi, însă, tot un fel de ascundere a mizeriei sub preș. Așadar, până una-alta, dacă nu cumva permanent, podul de țevi va rămâne o dovadă a modului de lucru heirupist al Primăriei!


UN PROIECT „CHINUIT” 
Nufărul Geotermal, greu de făcut!

Gândit de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș (foto), pe vremea când era director în Primăria Oradea, proiectul Nufărul Geotermal a fost amânat continuu încă din anul 2010, din lipsă de resurse. Investiția vizează trecerea încălzirii pe un mixt de apă geotermală și încălzire de la CET a peste 6.200 de apartamente și spații comerciale. 

Acesta presupune amenajarea unei sonde de extracție în strada Meiului, tratarea apei geotermale într-o stație ridicată în strada Iancu de Hunedoara și transmiterea ei, printr-o rețea de conducte noi, la blocurile din cartier, unde va fi suplimentată, la nevoie, cu agent termic furnizat de CET, cu ajutorul unor module termice la nivel de scară.

Lucrările, atribuite pentru suma de 71,6 milioane lei (cu TVA inclusă) asocierii formate din firmele Elsaco Electronic şi Energomontaj, au fost deschise simbolic de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în septembrie 2022.

În prezent, proiectul este realizat în proporție de 40%, iar constructorii încearcă să finalizeze investițiile finanțate din fonduri UE până la sfârșitul anului, ca să le poată deconta. Cel mai probabil, însă, șantierul va fi închis integral doar în aprilie 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!