Unii vor parcuri, unii pomi, alţii locuri de parcare. În doar două săptămâni, orădenii au depus 26 de propuneri de investiţii pe care municipalitatea să le implementeze anul viitor.

"Cum este pentru prima dată când orădenii pot propune direct investiţiile pe care le doresc în cartierele lor, credem că este un început bun", spune viceprimarul Florin Birta.

Spune ce vrei!

Ideea e simplă. Începând din 2018, municipalitatea va pune la bătaie în fiecare an câte 1,5 milioane euro pentru implementarea a 10 proiecte de investiţii propuse direct de orădeni. Fiecare lucrare trebuie să se încadreze într-un buget de maximum 200.000 euro, dar dacă investiţia vizează un segment mare de populaţie acest prag poate fi depăşit cu aprobarea Consiliului Local.

Pentru lucrările de anul viitor, orădenii pot face propuneri pe portalul municipalităţii www.oradea.ro la secţiunea "Bugetare participativă" până pe 21 ianuarie. Eligibilitatea proiectelor va fi verificată de o comisie a Primăriei până la începutul lunii februarie. Ulterior, propunerile vor fi supuse votului online până pe 3 martie, iar până pe 4 aprilie vor fi dezbătute cu orădenii pe fiecare cartier în parte. Lista finală a investiţiilor propuse de populaţie va fi introdusă în bugetul local în şedinţa din aprilie a Consiliului Local, pentru ca municipalitatea să poată scoate la licitaţie lucrările în cel mai scurt timp.

Parcuri, asfaltări, parcări...  

Până la sfârşitul săptămânii trecute, pe portalul municipalităţii erau înscrise deja 26 de proiecte. Majoritatea au fost încărcate în weekend, când orădenii sunt acasă, astfel că mica vacanţa de sărbători ar putea duce la creşterea numărului propunerilor. Dintre proiectele deja depuse, opt vizează infrastructura stradală (de la introducerea iluminatului cu becuri LED la amenajarea de jardiniere cu arbori pe marginea şoselelor şi eliminarea pomilor fructiferi), iar alte şapte propuneri se referă la amenajarea de spaţii verzi în cartierul Grigorescu, strada Izvorului şi chiar în pădurea Apateu.

Orădenii au mai propus, printre altele, introducerea sistemului de undă verde pentru traficul rutier, demolarea tuturor garajelor, amenajarea unei parcări supraetajate în spatele blocurilor din bulevardul Ştefan cel Mare, modernizarea străzilor Sofiei şi Piatra Craiului, digitalizarea tuturor asociaţiilor de proprietari şi înlocuirea iluminatului public cu becuri economice de tip LED.

"Unele investiţii propuse de cetăţeni, cum ar fi digitalizarea asociaţiilor, achiziţionarea de corpuri de iluminat economice şi amenajarea de parcări şi spaţii verzi, coincid cu proiecte ale Primăriei. Există însă şi proiecte noi, semn că orădenii sunt interesaţi de lucrările care se derulează în cartierele lor", spune viceprimarul Birta.

Un soft pentru parcări

Economistul Constantin Popa, de pildă, a propus amenajarea unui parc în cartierul Grigorescu, unde copiii a circa 300 de familii se joacă acum în stradă. "Cartierul e rupt de oraş. Copiii de aici nu au unde se juca. Pe spaţiul din faţa ABC-ului din cartier s-ar putea amenaja un parc îngrădit cu tobogane, leagăne şi spaţii verzi", propune orădeanul.

O idee interesantă a formulat şi inginerul Ovidiu Cîmpean pentru cartierul Ioşia. "De-a lungul străzilor Cazaban, Lăpuşului şi Meşteşugarilor s-ar putea monta jardiniere cu pomi. Astfel, s-ar reduce riscul accidentelor, pietonii nu ar mai fi stropiţi de maşini, iar arborii ar forma o perdea verde care ar opri praful să mai intre în case". Inginerul a mai propus amplasarea de bănci, fântâni arteziene şi a unei toalete în zona de pe malul stâng al Crişului Repede, pentru orădenii ieşiţi la promenadă.

Cea mai originală propunere aparţine însă consultantului Liviu Corcodel: implementarea unei aplicaţii pe telefonul mobil prin care deţinătorii parcărilor de domiciliu să poată anunţa perioada în care sunt plecaţi, iar locurile sunt libere. Şi ei ar fi câştigaţi fiindcă, odată înregistraţi în platformă cu locurile de parcare, ar putea primi direct informaţii utilitare, de pildă să fie anunţaţi dacă îşi uită geamul deschis la maşină, dacă aceasta îi e avariată, sau dacă apar lucrări publice ce impun eliberarea zonei. "În cartierul Rogerius, foarte aglomerat, aplicaţia ar ajuta foarte mult", spune consultantul.

Cele 26 de proiecte sunt doar primele dintre cele care ar putea intra în cursa pentru finanţare din partea municipalităţii. Orădenii mai au la dispoziţie patru săptămâni pentru a putea face noi propuneri. În fond, nimeni nu ştie mai bine decât ei ce lipseşte în propriile cartiere...