Ai idei de afaceri dar îşi lipseşte experienţa şi puterea financiară să le pui în aplicare? Federaţia Patronilor Bihor caută parteneri care doresc să facă antreprenoriat pe fonduri europene.

Programul de finanţare lansat pe 16 septembrie permite solicitanţilor şomeri sau angajaţi care nu deţin firme să atragă până la 40.000 euro pentru dezvoltarea propriului business.

"Cererile de finanţare se pot depune până la 30 octombrie de organizaţii patronale, municipalităţi sau organizaţii neguvernamentale. Federaţia Patronilor Bihor intenţionează să depună un astfel de proiect. Facem un apel la potenţialii solicitanţi să vină cu idei pentru că trebuie să avem o bază de date serioasă înainte să îl depunem", a declarat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Programul Start-up Plus are alocat la nivel naţional un buget de de 105 milioane euro, valoarea totală care poate fi accesată de o organizaţie solicitantă fiind de 5 milioane euro.

"Viitorii antreprenori sunt selectaţi printr-un proces competitiv şi transparent, după care semnează un contract cu administratorul schemei de antreprenoriat. Cei 40.000 de euro se dau prin intermediul administratorului de proiect care face plăţi în tranşe. În primul an se alocă 30.000 de euro, iar dacă face un profit minim din activitate primeşte şi diferenţa de 10.000 euro", a explicat Dorel Pucheanu, directorul de programe europene a FPB.

Schema de finanţare face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU), axa prioritară 3 – "locuri de muncă pentru toţi" şi are ca scop înfiinţarea a 1.500 firme noi şi formarea a 10.000 de antreprenori la nivel naţional.

Cu ochii pe autostradă

În paralel, FPB şi-a propus să monitorizeze lucrările la autostrada Transilvania pentru ca această să devină utilizabilă în cel mai scurt timp posibil. "Adevărul este că am deja o vârstă. Nu vreau să ajung la cele cereşti şi să nu fi făcut drumul Oradea – Bucureşti pe autostradă", a glumit preşedintele FPB, Ioan Lucian, pe tema tergiversării lucrărilor.

Potrivit lui Lucian, reprezentanţii organizaţiei vor inspecta şantierul tot a doua săptămână pentru a putea sprijini în cunoştinţă de cauză bunul mers al lucrărilor şi vor posta în mod curent, pe site-ul federaţiei, filmări făcute cu drona pe şantierul autostrăzii.

"În octombrie ne vom întâlni cu constructorii să vedem dacă îi putem ajuta cu ceva: camioane, macarale agabaritice, orice. Noi avem o bază de date foarte bine pusă la punct şi am putea ajuta recomandând firme", a completat vicepreşedintele Vasile Fonoage.

Note pentru politruci

În ceea ce priveşte planurile de viitor, FPB intenţionează să întărească relaţiile de colaborare cu Consiliul Judeţean după modelul celor cu municipalitatea. "Avem deja un parteneriat, încheiat cu fosta conducere, şi ne-am propus să-l activăm, pentru că nu a funcţionat. Pentru noi este foarte important să avem punţi de comunicare, de aceea vom cere înfiinţarea la CJ a Comisiei de monitorizare a achiziţiilor publice şi a Comisiei de dialog economic la fel ca la Primărie", a spus Ioan Lucian.

Preşedintele FPB a mai spus că în pregătirea alegerilor din decembrie organizaţia patronală va face o analiză a modului în care oamenii politici bihoreni au ştiu să răspundă solicitărilor mediului de afaceri. Raportul final va fi făcut public astfel încât oamenii de afaceri să poată lua decizii corecte atunci când sprijină sau votează un politician.