Adevăr vă zic vouă! Masca e o botniță. E o invenție a podgorenilor, ca bieții culegători să nu poată mânca struguri, așa cum bine a remarcat și Zaharia Stancu. Așa că au dreptate cei care se luptă împotriva botniței, chiar dacă unii dintre ei sunt infractori, indivizi dornici de reclamă sau pur și simplu inși ajunși în stradă pentru că nu au mai încăput în alte stabilimente.

Cel mai mare ajutor în sprijinul luptătorilor împotriva marii conspirații mondiale vine din partea extrem de preafericiților, care au deschis sezonul la pelerinaje și giugiulit moaște, fără teamă de molimă. De fapt, nici nu mă mir. Păi, cine sunt cei mai câștigați în pandemia asta? Doar medicii care iau bani pentru fiecare mort care se declară pe propria răspundere bolnav de Covid?

Nu, fraților! Și preoții o duc bine: s-a triplat consumul de tămâie, laboșul pus pe sicriul răposatului debordează de bancnote, jumătate dintre cantori au dat deja în leucemie, iar groparii au devenit adevărate escavatoare cu barbă, pe bază de combustibil etilic. Un număr mare de morți înseamnă mai multe bătăi de clopote, mai abundente mese întru pomana celor plecați, coroane, sfințiri și tot tacâmul.

Acum e deranj mare că oamenii nu sunt lăsați să pupe moaștele, deși se puteau găsi soluții mai elegante. Bunăoară, persoanele bănuite de sfințenie puteau primi o dispensă să se pupe singure fără să mai aglomereze spațiul din apropierea lăcașurilor de cult. Iar cei care totuși insistă să meargă la pelerinaj pot să o facă direct spre cazărmile jandarmilor, că văd că sunt puși pe harță dacă li se cere să respecte legea.

Nu știu de ce, dar am impresia că aceia care acum se flutură pe la relicve nu fac decât un antrenament pentru perioada când vor merge în pelerinaj pe la UPU și Spitalele Covid, alături de cei dragi, care au avut ghinionul să le stea prin preajmă. 

Pe mine, însă, cel mai mult mă înduioșează nehotărârea preoților. Dacă Statul le cere să respecte normele epidemiologice, ne dau peste ochi că ei se supun numai Celui de Sus. Dar atunci când vine vorba de scutiri de impozite, bugete pentru investiții și salariile pentru personal, își aduc aminte că și ei sunt fiii aceluiași Stat Român, destul de jumulit, de altfel.

Păi, dacă nu respecți legile țării, nu ar fi mai bine să rămâi definitiv în plata Domnului și să nu aștepți chenzina, colectată din impozitele celor păcătoși?