În anii următori, scuarurile cu copaci, iarbă și eventual buruieni vor fi tot mai puține în Oradea. Primăria și-a propus să îmbunătățească aspectul zonelor verzi și vrea să amenajeze aproape 10 hectare de terenuri degradate și scuaruri în pajiști urbane, cu flori de câmp, copaci și plante cățărătoare.
Contract pe 3 ani
Cu intenția declarată de a face din Oradea un oraș în armonie cu natura, Primăria se pregătește să scoată la licitație un acord cadru, pe o perioadă de trei ani, pentru execuția unor lucrări de arhitectură peisagistică pe terenuri degradate și zone publice verzi din oraș. „Proiectul vizează amenajarea unor suprafețe de terenuri degradate de circa 10 hectare, care să îmbunătățească atât aspectul zonei, cât și valoarea ecologică”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Octavian Haragoș (foto).
În linii mari, lucrările vor presupune amenajarea unor suprafețe de pajiști din flori de câmp și gazon, plantarea a 10.000 de arbori din diferite specii, 8.850 de arbuști ornamentali, 30.300 de plante perene și graminee (ierburi ornamentale) și a 1.700 de plante cățărătoare.
Ca în natură
O modă în Occident, crearea de pajiști urbane este în atenția municipalității orădene de câțiva ani. Spre deosebire de amenajările fastuoase ale spațiilor verzi, greu de întreținut, scumpe și neprietenoase cu natura prin consumul mare de apă, curentul naturalist din peisagistică recreează în zonele urbane spaţii decorate de plante perene, adică flori şi ierburi care răsar singure, fără a trebui replantate an de an. Așa cum se întâmplă în natură, unde omul nu intervine defel...
Primul scuar naturalist din Oradea a fost amenajat în Cantemir, lângă stația de tramvai de la intersecția cu strada Sextil Pușcariu (foto), experimentul dovedindu-se de succes: florile și plantele alese asigură un aspect plăcut locului în orice sezon și au nevoie de îngrijiri minimale.
Primăria vrea să extindă acum acest model, identificând sute de spații verzi și scuaruri care se pretează la o reconversie naturală. Multe dintre ele sunt zone care au fost afectate de diferite lucrări și n-au mai fost ulterior dichisite.
Culoare, arome, decor
Caietul de sarcini pregătit pentru licitația pe care Primăria urmează să o lanseze prevede că, pe amplasamentele identificate, solul va trebui întâi curățat de moloz și gunoaie și, dacă va fi nevoie, va fi completat cu pământ nutritiv. Arborii existenți vor fi păstrați, iar rădăcinile lor vor trebui protejate la decopertarea solului, un detaliu pe care Primăria nu l-a prea prevăzut până acum.
Odată pământul pregătit, vor fi plantați arborii. Municipalitatea a optat pentru specii precum mesteacăn, stejar, arțar, platan, fag, frasin, pin, brad, larice, alun, tei, prun ornamental ori castan. Toți cei 10.000 de puieți vor avea saci de irigare lentă, o noutate pe care Primăria a impus-o și pentru plantările de toamnă pe care le pregătește.
După arbori, se vor planta arbuștii ornamentali (specii precum spiree, trandafiri, hortensii, weigelia, berberis, mahonie etc.), iar apoi florile de câmp, florile cățărătoare și ierburile decorative. Și aici, municipalitatea cere varietate, având o listă cu 90 de specii, de la trandafiri la trompeta îngerului, rujă, lalele, narcise, ceapa miresei, spânz, coada șoricelului etc. Lista cuprinde și plante aromatice, precum mentă, oregano, măghiran, salvie, cimbru și rozmarin, care până acum nu au fost opțiuni pentru domeniul public.
De asemenea, printre speciile indicate de municipalitate se numără și așa-numitele plante tapisante, cu rol de a crea un covor verde care vara va menține umiditatea, iar iarna va asigura decorul. Nu toate scuarurile vor fi ocupate doar de flori, Primăria comandând și trifoi ori gazon.
„Acasă, aproape de natură”
Contractul pe care Primăria îl va încheia va prevedea și obligația firmelor să întrețină spațiile pe o perioadă de 12 luni, inclusiv prin fertilizare. Pământul va trebui „hrănit” cu compost, adică îngrășământ vegetal, iar arborii și plantele vor trebui să primească tratamente fitosanitare adecvate. Pentru întreg acordul cadru, Primăria pune la bătaie 30,3 milioane lei, fără TVA.
Rezultatele vor fi pe măsură, promit reprezentanții municipalității. „Oradea se află pe drumul care duce spre un oraș mai verde și mai primitor, iar proiectele noastre de peisagistică sunt un pas important în această direcție. Vom transforma terenuri degradate în spații verzi care să încânte privirea, cu flori de câmp, gazon și mii de arbori și arbuști, toate menite să îmbunătățească nu doar aspectul orașului, ci și calitatea aerului și a vieții. Tot ce facem acum, de la plantările masive până la întreținerea acestor spații, are un singur scop: să facem din Oradea un loc în care să te simți cu adevărat acasă, aproape de natură”, zice Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcției Tehnice.
Oradea verde și naturală, un deziderat ambițios pentru oraș...