Orădeanul care, în urmă cu doi ani, a provocat un cumplit accident rutier pe DN1, lângă Tileagd, soldat cu moartea unui adolescent de 16 ani şi a bunicilor săi, a scăpat de închisoare. Ioan Emil Petruş a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, verdict dat de Judecătoria Aleşd şi menţinut, joi, la Curtea de Apel Oradea.

Impact frontal

Accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 3 august 2019, în jurul orei 6. Orădeanul în vârstă de 44 ani se întorcea de la o petrecere organizată la o tabără din Şuncuiuş, unde s-a ocupat de sonorizare. După o noapte nedormită, bărbatul s-a urcat la volan ca să returneze dubiţa pe care o luase cu împrumut şi să nu mai plătească pentru încă o zi de chirie. Pe drum, a mai luat trei pasageri, în speranţa că-l vor ţine treaz, dar oamenii au adormit. La ieşirea din Tileagd, a aţipit şi el, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, lovindu-se frontal de un Matiz.

În autoturism se afla o familie din Iaşi, un adolescent în vârstă de 16 ani şi bunicii săi, care se întorceau spre casă după un sejur petrecut în Băile Felix. În urma teribilului impact, surprins şi de o cameră de supraveghere din apropiere, Matizul a fost ridicat în aer, iar apoi, azvârlit de forţa dubiţei în şanţul din apropiere.

Petruş şi pasagerii săi au scăpat doar cu sperietura, însă şoferul autoturismului, în vârstă de 79 ani, a murit pe loc, iar soţia şi nepotul celor doi au fost transportaţi în comă la spital. Femeia a murit în aceeaşi zi, în timp ce băiatul, Iancu Crăciun (foto), s-a stins din viaţă după o săptămână în care a stat conectat la aparate în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea.

Deşi devastaţi de durere, părinţii lui au fost de acord să-i doneze organele, iar inima lui bate acum în corpul unui tânăr de 17 ani din Germania. "Ştim că asta ar fi fost şi dorinţa lui Iancu. Era un copil altruist", declara BIHOREANULUI tatăl bărbatul, Cristin Crăciun.

Câteva secunde...

Cercetările poliţiştilor au arătat că vina pentru accident aparţinea şoferului din dubiţă, Ioan Emil Petruş, un orădean în vârstă de 44 ani, care nu a consumat alcool dar „a aţipit pentru câteva secunde” la volan, provocând astfel un accident soldat cu moartea a trei persoane.

Atenţie, imagini cu puternic impact emoţional!

Acesta e motivul pentru care, anul trecut, pe 19 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd l-a trimis în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă, reţinându-i forma agravată a infracţiunii, care ar fi fost comisă „ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii”.

Conform legii, Petruş risca astfel între 3 ani și 10 ani şi 6 luni de închisoare, faţă de varianta simplă a infracţiunii, pedepsită între 2 şi 5 ani de închisoare. Doar că, în timpul procesului care a început la Judecătoria Aleşd, bărbatul a cerut să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, care presupune reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Iar judecătorul a decis să-i aplice o pedeapsă spre minim, condamnându-l la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Vinovatul „fără vină”

În sentinţa consultată de BIHOREANUL, motivele invocate sunt prezentate în câteva rânduri. Cele câteva secunde în care şoferul a aţipit şi a nenorocit o familie întrunesc „elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă”, dar magistratul a consemnat că Petruş nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă a închisorii mai mare de 1 an, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunități, are posibilităţi de îndreptare şi a recunoscut fapta „chiar dacă nu s-a considerat vinovat”. Argumente suficiente, deci, pentru ca pedeapsa să fie „fără executarea acesteia”.

„Instanța apreciază că suspendarea executări pedepsei sub supraveghere ar fi suficientă pentru a înțelege consecințele faptei sale și pentru a se preveni comiterea de către inculpat a altor infracțiuni de același gen”, a concluzionat judecătorul.

Procesul continuă

Verdictul Judecătoriei Aleşd a fost confirmat, joi, şi la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a respins apelurile rudelor victimelor, care cereau o pedeapsă mai aspră, stabilind că soluţia dată este una legală şi temeinică.

Tatăl adolescentului consideră că soluţia pronunţată de instanţe este revoltătoare. "Mi se pare strigător la cer, suntem consternaţi", a declarat BIHOREANULUI Cristin Crăciun, dând ca exemplu cazul accidentului soldat cu trei morţi, provocat de prezentatorul de televiziune Şerban Huidu, condamnat la 4 ani de închisoare tot cu suspendare, plus interdicţia de a se urca la volan vreme de 6 ani. "Huidu a fost mai puţin vinovat, el s-a întors o clipă la copii. Dar omul acesta s-a urcat la volan ştiind că e obosit. E la fel ca şi cum ar fi fost beat. Şi nici măcar nu se consideră vinovat", spune cu amărăciune bărbatul în timp ce soţia lui, Laura, spune că a resimţit cele verdicte "de parcă mi-ar fi ucis copilul și părinții încă o dată, și pe mine odată cu ei."

Decizia Curţii de Apel este definitivă, însă a pus capăt doar procesului penal. În privinţa pretenţiilor civile formulate de rudele victimelor, instanţa a dispus disjungerea acțiunii civile și formarea unui nou dosar având ca obiect pretenții, care se află în dezbatere la Judecătoria Aleşd.