Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, luni, în cazul avocatului orădean Cosmin Moraru, acuzat că, în luna decembrie a anului trecut, şi-a ucis soacra, pe Paraschiva Vilhan.

În urma dezbaterilor, completul a decis să respingă atât recursul formulat de apărătorul avocatului, Răzvan Doseanu, care a încercat să obţină reducerea pedepsei, cât şi pe cel al procurorilor Parchetului Curţii de Apel Oradea, care au invocat că fapta comisă de Moraru este mult prea gravă şi au cerut majorarea perioadei de penitenţă.

Ca urmare, avocatul va executa cei 13 ani de închisoare, pedeapsă dictată pe 22 iulie de Curtea de Apel Oradea, unde avocatul şi-a recunoscut crima şi a solicitat să fie judecat după procedura simplificată, prevăzută de noul Cod de Procedură Penală, adică doar în baza probelor strânse de procurori. Procedura a presupus şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea care i se impută. Concret, de la 10 şi 20 de ani de închisoare cu executare, cât stabileşte Codul Penal în cazurile de omor, limitele au coborât la 6 ani şi 8 luni (minimul), respectiv 13 ani şi 4 luni (maxim).

Pe lângă pedeapsa principală, instanţa orădeană a dispus şi o pedeapsă complementară, interzicându-i drepturile civile atât pe perioada detenţiei, cât şi pe o perioadă de 5 ani de la ispăşirea pedepsei. Avocatul a fost obligat la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi la prelevarea de probe biologice în momentul ieşirii din penitenciar, pentru a fi introdus într-un program naţional de evidenţă informatizată a infractorilor.

În tot acest timp, pentru soţia sa, Krisztina Pazurik, acuzată şi ea de participare la crimă, cauza a fost disjunsă, iar procesul continuă încă la Curtea de Apel Oradea. Tot separat se judecă şi solicitarea făcută de fratele Krisztinei, ca Moraru şi pe soţia sa să fie obligaţi la plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 euro.

Citiţi pe această temă şi articolul: Criminal şovin: Avocatul Cosmin Moraru şi-a ucis soacra pe motiv că "bozgoroaica" l-a enervat