Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul celor 6 interlopi trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor după ce, în noaptea de 30/31 mai 2013 au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să cumpere ţigări de contrabandă de 55.000 euro cu teancuri de hârtii decupate din ziare.

Cei şase "şmenari" sunt personaje celebre: Gavril Rohozneanu (fratele unui lider din lumea interlopă arădeană, Uţu Rohozneanu), celebrul hoţ de maşini Ovidiu Bocşa (foto), Ionuţ Druţă, zis "John" sau "părintele", fiul preotului ortodox din satul Margine, Sebastian Ivan, patronul unei firme de amenajări interioare şi al unui salon de cosmetică în Oradea, celebrul escroc Cosmin Făt, profilat pe înşelăciuni cu file CEC, şi recuperatorul Ştefan Luczo.

În luna martie, interlopii au fost condamnaţi la Tribunalul Bihor, Ovidiu Bocşa, Gavril Rohozneanu, Cosmin Făt şi Ionuţ Druţă, încasând câte o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru afaceristul Sebastian Ivan şi pentru recuperatorul Ştefan Luczo, instanţa dispunând pedepse mult mai blânde.

Luczo a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de 5 ani, în timp ce Ivan a încasat 3 ani şi 3 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani.

Nemulţumiţi, interlopii au atacat sentinţa, cu apel, procesul reluându-se la Curtea de Apel Oradea, iar verdictul final s-a dat luni, după o săptămână de deliberări.

Astfel, magistraţii au menţinut pedeapsa dispusă de Tribunal în cazul lui Ştefan Luczo, însă au fost mai înţelegători cu ceilalţi inculpaţi - Ovidiu Bocşa, Gavril Rohozneanu şi Cosmin Făt - de la care au tăiat "frăţeşte", câte 3 luni, astfel că cei trei au de executat câte 4 ani şi 3 luni de închisoare.

Tot cu 3 luni a scăzut şi pedeapsa cu suspendare dispusă în cazul lui Sebastian Ivan căruia, în acest fel, i s-a redus şi termenul de încercare, de la 6 ani la 5 ani.

Cosmin-Fat-Oradea-bihoreanul-01.JPGAtât doar că, până să fie încarceraţi, Ovidiu Bocşa şi Cosmin Făt (foto) s-au făcut nevăzuţi. Iar asta tot ca urmare a bunăvoinţei magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea. Deşi interlopii fuseseră judecaţi iniţial în stare de arest preventiv, iar Tribunalul îi condamnase la închisoare cu executare, în luna iulie, după ce procesul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, magistraţii au înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu de unde, în ziua pronunţării verdictului final, Bocşa şi Făt s-au făcut nevăzuţi, fiind căutaţi în prezent de poliţişti.

Mai mult, pe numele lui Ovidiu Bocşa există emis în prezent şi un mandat european de arestare în Ungaria, unde este căutat pentru înşelăciuni, iar Făt are mai multe dosare pe rolul instanţei dar şi a Parchetului Oradea respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru înşelăciune şi evaziune fiscală cu prejudicii însumate de peste 1 milion de lei.

Cei şase interlopi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în vara anului trecut, pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi, în funcţie de implicarea fiecăruia, de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi complicitate la aceste fapte.

Escrocheria a fost dejucată de procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care le-au întins o cursă interlopilor şi i-au surprins chiar în timp ce încercau să dispară cu ţigările.

Acţiunea nu a fost lipsită de incidente căci, în timpul flagrantului, Făt şi Bocşa s-au refugiat într-o clădire din apropiere, de unde poliţiştii au reuşit să-i scoată doar cu focuri de armă. Nici interlopii rămaşi în restaurant nu s-au predat uşor, luându-se la bătaie cu mascaţii, care au reuşit în final să-i imobilizeze.

Citiţi întreaga poveste în articolul: Le-au dat capace! Împuşcături şi bătăi între interlopi şi poliţişti