Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, verdictul definitiv în procesul penal pornit pe numele agentului Ionuţ Sala, subofiţerul Serviciului Rutier Bihor prins în flagrant în 2014 cu un porc tranşat pretins şi primit mită de la un localnic din Nojorid, Lucian Câmpean, găsit fără permis pe motocicletă.

Instanţa a dispus menţinerea în întregime a hotărârii Tribunalului Bihor în acest caz, ceea ce înseamnă că agentul va rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani.

Totodată, Sala are ca pedeapsă complementară interdicţia de a fi ales în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a avea calitatea de lucrător de poliţie, pe o perioadă de 1 an de la data rămânerii definitive a sentinţei.

De asemenea, agentul are obligaţia ca, în termenul de încercare, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Mănăstirea Sfintei Cruci Oradea sau la Primăria Oradea, dar şi să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii orădene.

Ca urmare a soluţiei dispuse, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, agentul îşi va pierde calitatea de poliţist.

În privinţa lui Câmpean, judecat pentru dare de mită şi conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător, judecătorii au decis o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni, însă cu executarea în regim de detenţie, fiindcă bărbatul este recidivist postcondamnatoriu.

De altfel, la pedeapsa dispusă, judecătorii au adăugat şi 916 zile, restul de pedeapsă din cei 7 ani încasaţi pentru furt şi rămaşi neexecutaţi până în vara lui 2014, când Câmpean a fost eliberat condiţionat din Penitenciar. 

Agentul Ionuţ Sala s-a ales cu dosar penal pe 3 septembrie 2014, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor realizată sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Echipa l-a oprit pe Sala pe DN79, în Nojorid. Subofiţerul în vârstă de 29 ani conducea un Passat şi avea în portbagaj patru plase pline cu carne de porc, despre care pretindea că le primise de la un prieten pe nume Lucian, urmând să le cântărească şi să i le achite.

În realitate, poliţistul primise carnea de la Lucian Câmpean, pe care îl prinsese călare pe motocicletă, însă fără a avea permis de conducere pentru astfel de vehicule.