Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul în procesul orădeanului care a fost supus la 56 de şedinţe de radioterapie după ce, în urma unei analize, a fost diagnosticat eronat cu cancer de prostată. Judecătorii au stabilit că răspunderea pentru ce s-a întâmplat aparţine Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Oradea, care, în calitate de furnizor de servicii medicale, este responsabil pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat.

Iradiat degeaba

Soluția a fost pronunțată la sfârşitul săptămânii trecute, cazul fiind descris pe larg de BIHOREANUL în trecut. Victima este un orădean pe care, în martie 2012, medicul urolog l-a trimis la analize amănunţite la Spitalul Judeţean. Aici i s-a făcut o puncţie şi i s-a prelevat o probă de ţesut, predată apoi spre analiză la laboratorul unităţii. Rezultatul primit, sub parafa şi semnătura doctoriţei Elena Roşca, fost profesor universitar la Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, şi şefă a Serviciului de Anatomie Patologică, a fost că are "adenocarcinom de prostată", respectiv "glande prostatice cu caracter maligne". 

Ulterior, tot la propunerea urologului, orădeanul s-a internat pentru îndepărtarea chirurgicală a prostatei afectate, însă operaţia nu s-a mai realizat, fiind externat după o săptămână cu recomandarea de a face radioterapie şi tratament cu hormoni.

Bărbatul a fost supus la 56 de şedinţe, iar după ce le-a terminat, oncologul care i-a studiat dosarul medical l-a sfătuit să nu înceapă tratamentul cu hormoni până nu repetă analiza histopatologică a probei de ţesut recoltate iniţial, cea analizată de doctoriţa Roşca. Noile analize au arătat că, de fapt, nu avusese cancer. 

Unii într-un fel

Revoltat, orădeanul a deschis un proces împotriva doctoriţei, angrenând în proces şi spitalul, responsabil pentru prejudiciile provocate pacienţilor de către angajaţi, precum şi firma de asigurare la care unitatea are încheiată poliţă de asigurare pentru astfel de situaţii, cerând două lucruri: să constate existenţa culpei medicale şi s-o oblige pe Roşca, în solidar cu unitatea spitalicească, să-i plătească 250.000 euro ca daune morale.

După patru ani de dezbateri, pe 6 martie 2019, Tribunalul Bihor a decis că greşeala aparţine în exclusivitate doctoriţei Elena Roşca şi a dispus ca aceasta să plătească, în solidar cu spitalul, despăgubiri de 15.000 euro bărbatului.

Însă procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, acum, completul de judecată a exonerat-o pe doctoriţă şi a lăsat întreaga vină pe seama spitalului. 

Alţii, altfel

Potrivit hotărârii pronunţate, spitalul, în calitate de furnizor de servicii medicale, răspunde pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, iar în cazul orădeanului, cadrele medicale au comis o serie de erori, ignorând inclusiv conduita medicală recomandată pentru afecţiunea pentru diagnosticul eronat.

Atât medicul urolog, cât şi radioterapeutul l-au trimis la radioterapie, în condiţiile în care analizele indicau că boala era în stadiu incipient, iar acest tratament este recomandat doar pacienţilor tineri, şi nu unuia în vârstă de 52 ani, cu boli asociate şi care, culmea, nici măcar nu fusese diagnosticat clar de comisia oncologică, aşa cum prevede legea.

"Comisia oncologică este cea care stabilește diagnosticul de cancer, indicația terapeutică și aplicarea tratamentului specific", a arătat instanţa, precizând totodată că, în documentele înaintate, spitalul a recunoscut că vina aparţine "medicilor care au recomandat radioterapia, respectiv medicului urolog și medicului radioterapeut". 

Pe de altă parte, însă, judecătorii au decis, la fel ca la Tribunal, că suma cerută de victimă este exagerată, şi au stabilit că valoarea daunelor să rămână la suma de 15.000 euro, o valoare care, în opinia instanţei, este "un cuantum echitabil al daunelor morale". 

Verdictul Curţii de Apel Oradea mai poate fi atacată, cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Între timp, însă, orădeanul în cauză a murit. Nu din cauza vreunei afecţiuni oncologice, ci în urma unui atac de cord. Procesul este continuat de familia sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!