De 8 ani de dezbateri şi două luni de deliberări au avut nevoie judecătorii de la Tribunalul Bihor ca să stabilească verdictul într-unul din procesele deschise pe numele celei mai prolifice reţele de contrabandişti cu ţigări coordonate de cunoscutul interlop orădean Romeo Păcurar şi de tatăl său, Gheorghe.

Dosarul priveşte fapte comise de reţeaua lui Păcurar în perioada 2002-2004, când contrabandiştii cumpărau ţigări ajunse în ţară din China, Ucraina, ori le luau din fostele magazine duty-free de la graniţa de vest, pe care apoi le expediau spre revânzare în Austria, la preţuri de patru ori mai mari.

Sumele aflate în joc erau imense, contrabandiştii reuşind să scoată din ţară ţigări în valoare de peste 3 milioane de euro, ascunse în piese de mobilier sau cherestea, pentru care doar paguba cauzată bugetului de stat se ridică la 3,5 milioane de lei.

Procesul, declanşat în 2006, s-a derulat în două etape. Prima oară a ajuns la capăt în 2012, când Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul pentru inculpaţii care şi-au recunoscut faptele încă de la început, printre aceştia numărându-se şi afaceristul orădean Dorin Gherghev, patronul crematoriului uman de pe Calea Borşului, finanţator şi coordonator al transporturilor de ţigări, care s-a ales cu 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru ceilalţi contrabandişti, procesul s-a reluat şi a continuat până pe 29 aprilie în acest an, când instanţa a anunţat încheierea dezbaterilor. Sentinţa s-a pronunţat, însă, abia după două luni, pe 15 iulie.

De această dată, doar trei dintre inculpaţi au beneficiat de pedepse cu suspendare: salontanul Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea, simpli executanţi în ierarhia reţelei, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce "colegul" lor, Ioan Marin Belea, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

În rest, judecătorii au dispus pedepse privative de libertate. Romeo Păcurar, "creierul" afacerii, şi "locotenentul său", Ovidiu Cantor, trebuie să stea după gratii câte 7 ani şi 6 luni, alături de Gheorghe Păcurar, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare.

Feke Şerban, unul dintre responsabilii cu achiziţionarea ţigărilor, a încasat 4 ani cu executare, în timp ce Ioan Tamaş, patronul firmei austriece unde ajungeau transporturile cu ţigări, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Surpriza o constituie jurnalistul Nicolae Pop, şi el inculpat în dosar, după ce procurorii au descoperit că, prin intermediul uneia dintre firmele sale, Maine Production, reţeaua de contrabandişti a scos din ţară cel puţin două transporturi cu ţigări de contrabandă, ascunse între lemne de foc şi dozatoare de apă. Pop a negat acuzaţiile ani de zile, însă anul trecut a dat-o la întors, recunoscându-şi vinovăţia, sperând să-şi îmbuneze judecătorii. N-a reuşit, se pare, din moment magistraţii l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit sentinţei, judecătorii au dispus confiscarea de la Romeo Păcurar a sumei de 114.000 lei şi de la Gheorghe Păcurar confiscarea sumei de 10.537 lei. Tot de la cei doi, dar şi de la Feke Şerban s-a dispus confiscarea a încă 50.000 de euro. Cheltuielile judiciare la care au fost condamnaţi membri grupării se ridică, în total, la peste 50.000 de lei.

Instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a dosarului, care priveşte pretenţiile Ministerului Finanţelor Publice de la membrii grupării, şi anume cei aproape 3.500.000 de lei reprezentând taxele neachitate aferente ţigărilor.

Pe de altă parte, instanţa a respins solicitarea ANAF, privind obligarea inculpaţilor din dosar la plata sumei de 1,2 milioane lei, taxe aferente celor 18.384 cartuşe ţigarete marca Sovereign care au fost confiscate de la ei în Austria şi a sumei de 495.632,6 lei reprezentând taxele celor 6.961 cartuşe ţigarete mărcile Superkings şi Sovereign capturate din depozitul folosit de SC Shonin Trade SRL Oradea

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, iar avocatul Ioan Sava, apărătorul jurnalistului, a şi anunţat că va uza de această posibilitate. "Mi se pare o sentinţă cel puţin nedreaptă. Pop şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la închisoare cu executare, în timp ce un alt inculpat din acelaşi dosar, care nu şi-a recunoscut faptele nici în ultima clipă, a scăpat cu închisoare cu suspendare", a explicat Sava.

Contrabandiştii condamnaţi acum la Tribunalul Bihor sunt doar o parte din cei care au acţionat sub comanda fraţilor Romeo şi Călin Păcurar. Potrivit procurorilor DIICOT, care au făcut ancheta dosarele acestora, reţeaua celor doi fraţi a fost mult mai extinsă şi a reuşit să scoată din ţară peste 50 de transporturi cu ţigări, în valoare de peste 10 milioane de euro iar la un moment dat şi-au făcut propria fabrică de ţigări care a lucrat în clandestinitate în Ungaria.

Citiţi despre cum lucra cea mai prolifică grupare de contrabandişti cu ţigări din vestul ţării în articolul: "Tobacco Man"