Doi bărbaţi din Ştei sunt căutaţi de poliţişti după ce au fost condamnaţi definitiv la ani grei de închisoare în urma unei „lovituri” de film: cei doi au jefuit un hoţ care furase, la rându-i, o geantă plină cu bani din casa unui avocat. 

Cei doi bărbaţi sunt din Ştei şi se numesc Răzvan Murari, poreclit "Jon", respectiv Călin Oancea, zis "Chinezu", primul fiind membru al unei bande care a terorizat locuitorii oraşului Ştei, spărgând câte o locuinţă la fiecare două - trei săptămâni, şi fiind suspectat, în 2017, în cazul spargerii de la Electrica Ştei, de unde hoţii au luat cu totul un automat de încasări facturi de curent, plin cu bani, pe care l-au abandonat apoi pe câmp.  

Hoţ cu ghinion

În procesul ajuns acum la final la Curtea de Apel Oradea, Murari şi Oancea au fost judecaţi pentru o altă ispravă, din 2015, când au tâlhărit un "confrate", pe Valentin Covaciu, membru al unei bande de hoţi din Vaşcău, după ce acesta a dat o lovitură "grasă", furând o geantă plină cu bani din casa unui avocat din Sârbeşti, comuna Lunca. 

Covaciu a comis furtul în seara zilei de 2 februarie 2015, când a reuşit să intre în casa avocatului, deşi acesta era acasă, luând o geantă în care proprietarul avea strânşi 23.000 de euro, 1.000 de dolari şi 8.700 de lei, şi pe care o ţinea ascunsă într-un dulap.

Problema a fost că, ajuns acasă, hoţul s-a lăudat cu prada, iar informaţia a ajuns şi la rivalii săi din Ştei. Aceştia au decis să-l jefuiască, fiind convinşi că păgubitul nu-i va da pe mâna poliţiştilor, căci nu ar fi avut cum să justifice provenienţa banilor, iar oamenii legii ar fi făcut imediat legătura între el şi furtul din casa avocatului. 

O zi mai târziu, împreună cu un bărbat rămas neidentificat, Murari şi Oancea l-au aşteptat pe hoţ în faţa unui bar din Vaşcău. Covaciu a fost forţat să urce în maşina tâlharilor, pe bancheta din spate unde se afla un bărbat care l-a luat imediat la pumni, l-a înţepat în mai multe locuri cu un cuţit şi l-a ameninţat că va sfârşi cu gâtul tăiat dacă nu le va da banii furaţi. Înspăimântat, hoţul a acceptat. Ca atare, tâlharii l-au dus acasă, unde Covaciu a intrat în locuinţă şi s-a întors cu geanta, pe care le-a predat-o. 

Daţi în vileag

Ghinionul tâlharilor a fost că, la scurt timp după furtul din casa avocatului, poliţiştii şi procurorii din Beiuş, cei care au început ancheta în caz, l-au prins pe hoţ, iar acesta a recunoscut fapta, sfârşind condamnat, în acelaşi an, la 4 ani de închisoare. Cum însă banii nu au fost găsiţi, iar hoţul a refuzat iniţial să spună ce a făcut cu ei, anchetatorii au continuat investigaţiile, aflând şi despre atacul asupra lui Covaciu. Chemat din spatele gratiilor, ca să le confirme informaţiile, bărbatul a recunoscut. 

Aşa au ajuns în anchetă, în 2018, şi cei doi bărbați din Ștei, iar în acelaşi an au şi fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată. Anchetatorii nu au reușit să dovedească, deși au avut un suspect, cine a fost cel de-al treilea tâlhar, bărbatul care l-a bătut efectiv pe Covaciu.

„Fără să aducă o plusvaloare societății”

Procesul pornit pe numele lui Răzvan Murari şi al lui Călin Oancea s-a desfăşurat, în prima fază, la Judecătoria Beiuş unde, în 2020, cei doi au fost condamnaţi, primul la 8 ani şi 2 luni de închisoare, iar Oancea la 5 ani de detenţie, sentinţă care a rămas definitivă pe 28 decembrie anul trecut, la Curtea de Apel Oradea.

„Inculpaţii au acţionat în baza unei rezoluții premeditate, ca urmare a faptului că aveau cunoștință despre faptul că persoana vătămată deținea o sumă semnificativă de bani provenită din furtul comis și nu va merge la organele de urmărire penală să reclame că a fost tâlhărit", se arată în decizia Curţii de Apel Oradea, unde judecătorii le-au reproşat hoţilor şi că sunt „cu capacitate de muncă nealterată, cu posibilitate de a munci, cu posibilitatea de a accesa cursuri de calificare în muncă, dar preferă să își petreacă timpul fără să muncească, fără să aducă o plusvaloare societății și să câștige bani prin încălcarea legii penale”. Pe româneşte, în loc să muncească, preferă să fure. 

Cei doi nu au ajuns, încă, în spatele gratiilor, căci poliţiştii trimişi să-i depună la Penitenciarul Oradea nu i-au găsit nici acasă şi nici la vreo rudă, motiv pentru care au fost daţi în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. Asta dacă nu au plecat deja din țară...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!