Doi bărbaţi din Bihor au fost condamnaţi definitiv la detenţie, iar o femeie a primit o pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere, într-un dosar care priveşte o grupare din Salonta, prinsă cu aproape 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Deşi anchetatorii susţin că au strâns 2,7 milioane de lei din afacerile ilegale, judecătorii au refuzat să-i confişte.

Reţeaua salontană

Procesul penal a fost pornit în urma unei anchete realizate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, având cinci inculpaţi: Tiberiu Moldovan, cumnatul acestuia, Laviniu Borz, sora respectivului, Crina Borz, Nicolae Uivaroşan, unul dintre şoferii grupării, respectiv Emeric Moldovan, tatăl lui Tiberiu Moldovan, acesta din urmă acuzat de mărturie mincinoasă pe motiv că a dat depoziţii contradictorii cu privire la afacerile fiului său. 

„Respectivii au activat în rețeaua de contrabandă în perioada aprilie 2019 – septembrie 2021, în calitate de autori, coautori, respectiv complici concomitenţi (antemergători)”, se arăta în informarea transmisă de poliţiştii BCCO Oradea, în 2022, înainte ca gruparea din Salonta să fie trimisă în judecată.

În comunicat se arăta că grupul a făcut cel puţin trei transporturi cu 36.500 pachete de ţigări ucrainiene de contrabandă, valoarea prejudiciului cauzat bugetului statului din afacerile respective fiind estimat la peste 610.000 de lei. 

Cazul este printre primele în care anchetatorii au investigat şi sursele de venit ale contrabandiştilor, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice - Serviciul Coordonare Investigaţii Financiar. Rezultatul a fost şocant: Tiberiu Moldovan, Laviniu Borz şi sora acestuia, Crina Borz, - cei care coordonau şi se ocupau efectiv de afacerea cu ţigări - au strâns bani şi proprietăţi de 2,7 milioane lei, pe care nu le puteau justifica şi pentru care, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă. 

Cu executare, cu suspendare sau liberi

Procesul intentat grupării a început la Judecătoria Salonta unde, pe 1 februarie 2024, Tiberiu Moldovan a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni de detenţie, Laviniu Borz, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 1 lună de închisoare cu executare, în timp ce sora lui, Crina Borz, a fost condamnată la 2 ani şi o lună de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. 

Uivaroşan, condamnat deja în alte cauze similare, a scăpat în acest proces, judecătorul decretând că anchetatorii nu au suficiente dovezi împotriva lui, la fel cum a scăpat şi Moldovan senior, pentru care instanţa a stabilit că a minţit în depoziţii din... greşeală. 

Judecătorul a redus şi contravaloarea veniturilor nejustificate care urmau să fie confiscate de la fraţii Borz şi Tiberiu Moldovan, de la 2,7 milioane lei la 1,7 milioane lei, dar şi despăgubirile pe care aceştia urmau să le achite statului, de la 610.000 lei la 51.000 lei. Motivul? Între timp, Curtea Constituţională a decis că transportul intern de ţigări de contrabandă nu poate fi asimilat unei capturi la graniță şi, ca atare, cei vizați nu pot fi obligaţi să plătească taxe şi accize. 

Merg după gratii, dar rămân cu banii

Verdictul final în caz a fost pronunţat, luni, de Curtea de Apel Oradea care a avut o altă părere şi în privinţa pedepselor, şi a sumelor datorate statului.

Concret, completul de judecată a redus pedeapsa în cazul lui Tiberiu Moldovan la 2 ani, 4 luni și 20 de zile de închisoare, pe cea a lui Laviniu Borz la 1 an și 7 luni de închisoare, iar pe a Crinei Borz la 1 an şi 6 luni de închisoare, în cazul ei pedepsa rămânând cu suspendare. 

Totodată, potrivit deciziei consultate de BIHOREANUL, judecătorii au respins cu totul solicitarea anchetatorilor de a confisca veniturile nejustificate. Motivul? Investigaţia financiară nu a fost făcută de un specialist financiar sau un expert contabil, ci doar de poliţişti. „Întrucât măsura de siguranță a confiscării extinse propusă își are temeiul doar în investigația financiară întocmită de către organul de cercetare penală, și nu are la bază o constatare tehnico-științifică sau o expertiză de specialitate financiar-contabilă, Curtea apreciază că prezumţia legalităţii dobândirii averii inculpaților condamnați în prezenta cauză nu a fost răsturnată", se arată în decizia pronunţată. 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă şi, ca atare, luni după-amiaza, atât Tiberiu Moldovan, cât şi Laviniu Borz au fost ridicaţi şi depuşi la Penitenciarul Oradea, unde îşi vor ispăşi pedepsele. Chiar şi aşa, se pot considera norocoşi. Chiar dacă au ajuns după gratii, averile le rămân neatinse...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!