Câinii latră, caravana trece. Pe asta s-a bazat şeful Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia, după ce anul trecut a dosit un raport  intern ce dezvăluia abuzurile educatorilor de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea: torturarea şi forţarea minorilor să se bată între ei şi să doarmă în mirosul propriilor fecale, dijmuirea hranei şi chiar interdicţia de a frecventa şcoala.

Deşi era obligat prin lege să anunţe Parchetul şi să îndepărteze angajaţii agresivi, Puia a muşamalizat faptele, sperând că trecerea timpului le va da uitării. Socoteală greşită, căci a ajuns el însuşi în vizorul comisiei de disciplină a Consiliului Judeţean. După două luni de cercetări, aceasta l-a găsit vinovat şi, săptămâna trecută, a propus să fie sancţionat.

Constatate

Grozăviile de la CPCPP Oradea au fost date în vileag în octombrie 2013, după vizita reprezentanţilor unui ONG din Bucureşti, Centrul de Resurse Juridice, care arătau că minorii fuseseră "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de pedagogi. Tot atunci, BIHOREANUL intra în posesia unui raport întocmit cu 6 luni înainte, pe 30 mai, de Biroul de Control Intern al DGASPC, ce consemna mărturiile teribile ale adolescenţilor: "Dl educator Iluţă Adrian m-a bătut cu pumnii şi picioarele în plex şi în faţă. M-a lovit aşa tare în gură că mi-a ieşit un dinte prin buză", "Dl Costruţ Adrian şi dl Miheş Mirel nu ne dădeau gustările", "Am fost pedepsit strângându-mi degetele la uşă", "Am fost tunsă zero şi pusă să fac 1.000 de genuflexiuni", "Am fost închisă în Centru 6 luni. N-am avut voie nici la şcoală", "Ne închideau noaptea în dormitoare şi eram obligaţi să ne facem nevoile acolo", "Dl Mirel obişnuieşte să ne bată cu bastonul", "Şeful de centru (n.r. - Ovidiu Chişe) a bătut un copil până l-a lăsat întins pe jos".

Inspectorii DGASPC au ataşat raportului şi declaraţiile prin care pedagogii recunoşteau o parte din fapte: "Datorită problemelor grave moştenite de la vechea conducere, este posibil să fi luat decizia nepotrivită", spunea şeful Centrului, Ovidiu Chişe, despre bătăile aplicate adolescenţilor. Educatorul Adrian Iluţă: "În prezent evit agresiunea fizică asupra copiilor, preferând-o pe cea verbală (!)". Pedagogul Adrian Costruţ: "Prin detectorul de minciuni (n.r. - strângerea degetelor la uşă) nu am maltratat pe nimeni", "Pedeapsa închiderii copiilor cu nefrecventarea şcolii a fost luată la nivel de şef Centru".

... şi "îngropate"

ONG-ul arăta că deşi şefii DGASPC primiseră raportul, nu au sesizat Parchetul şi nu i-au mutat pe angajaţii bătăuşi, cum impunea Legea privind protecţia copilului, ci au întocmit o comisie aşa-zis "disciplinară" care să pună batista pe ţambal şi care, în iulie, a concluzionat: "Nu au fost identificate elemente pentru probarea abuzurilor fizice (certificate medico-legale, consemnări medicale, sesizări adresate managerilor de caz etc.)". Ca urmare, conducerea s-a limitat să-l schimbe pe şeful Centrului (cu un alt pedagog din cei acuzaţi de agresiuni!), a montat sonerii în dormitoarele unde minorii erau închişi noaptea şi camere de supraveghere pe holuri, iar pe educatorii bătăuşi i-a "mângâiat" cu câte un banal avertisment scris.

Şeful DGASPC, Călin Puia, nu a sesizat Parchetul nici măcar după ce, o lună mai târziu, în august, un copil autist de 14 ani era violat, iar un raport medico-legal îi certifica "grave leziuni la nivelul anusului" provocate inclusiv "prin corp contondent". Ba, mai mult, cu toate că managerul de caz a propus mutarea băiatului într-un aşezământ unde să fie protejat de alte agresiuni, şefii Direcţiei nu şi-au dat acceptul, motivând că doar aici existau "condiţii speciale de îngrijire"! Doar pentru ca oroarea să rămână "în familie".

Comisii şi sesizări

Cum nimic nu poate fi ascuns la infinit, Centrul de Resurse Juridice a scos totul la lumină în octombrie, sesizând presa, Parchetul, Avocatul Poporului şi pe preşedintele CJ Bihor. Cornel Popa a dispus ca o comisie specială să verifice situaţia, ceea ce s-a şi întâmplat pe 7 noiembrie, când aceasta a confirmat faptele printr-un raport public.

Dată fiind gravitatea situaţiei şi presiunea opiniei publice, în lămurirea lucrurilor s-a implicat, cum de altfel era normal, şi Comisia pentru protecţie socială, sănătate şi familie a CJ, iar pe 12 noiembrie aceasta a sesizat comisia de disciplină a Consiliului, singura care putea constata pe cale administrativă vinovăţia conducerii DGASPC.

După două luni de cercetări, comisia de disciplină a decis, lunea trecută, pe 13 ianuarie, la capătul unei proceduri de "judecată" meticuloasă, că directorul general Călin Puia a încălcat Legea protecţiei copilului şi Statutul funcţionarilor publici, propunând penalizarea acestuia cu 20% din salariu pe trei luni.

Vinovat de două ori

Intrat în posesia BIHOREANULUI, raportul comisiei de disciplină a CJ reţine că Puia ştiuse despre "încălcarea prevederilor referitoare la standardele minime obligatorii ale serviciilor sociale" şi despre "existenţa faptelor de agresiune şi umilire a beneficiarilor centrului de către personalul angajat", dar a aplicat doar avertismente scrise pentru "instructorul CA, educatorul IA şi şeful de centru BC". În legătură cu copilul violat, comisia a constatat că Puia a procedat la fel de greşit, mutând minorul abia pe 1 noiembrie (la 3 luni după ce aflase că băiatul a fost agresat), iar Parchetul l-a sesizat abia pe 18 noiembrie (la 3 săptămâni după ce deja o făcuse ONG-ul).

În final, comisia l-a găsit vinovat pe Puia pentru încălcarea Legii 272/2004, privind protecţia copilului, conform căreia "dacă abuzul, neglijarea, exploatarea sau violenţa de orice formă asupra unui copil a fost săvârşită de persoane care în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educarea lui, angajatorul (n.r. - DGASPC) are obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea de copil a persoanei respective". De asemenea, a stabilit comisia, Puia a încălcat şi Statutul funcţionarilor publici, ce prevede că "neîndeplinirea îndatoririlor corespunzătoare funcţiei şi a normelor de conduită profesională şi civică constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară".

Decizia, la consilierii judeţeni

Deşi, la fel ca membrii comisiei sociale a CJ, nici cei ai comisiei de disciplină nu au vrut să facă declaraţii, pentru ca şeful DGASPC să nu poată acuza vicierea procedurilor, raportul cu propunerea de sancţionare arată că acesta s-a apărat nu pe fondul problemei, negându-şi vinovăţia (de altfel demonstrată de acte), ci formal, cerând respingerea sesizării formulate împotriva sa, ca "nesusţinută". Motivul invocat? Sesizarea n-ar fi fost semnată de toţi membrii comisiei sociale. Obiecţia i-a fost însă respinsă, întrucât sesizarea a fost susţinută de 3 din cei 5 membri ai comisiei, adică majoritatea.

În ce priveşte propunerea de penalizare cu 20% din salariul pe trei luni (în total, 1.400 lei), aceasta a fost stabilită în baza unor criterii prevăzute de normele legale. Concret, "la individualizarea sancţiunii se ţine seama de gravitatea abaterii, împrejurările în care a fost săvârşită, gradul de vinovăţie, consecinţe, comportarea generală în serviciu şi existenţa sau inexistenţa în antecedentele funcţionarului a altor sancţiuni disciplinare". Aşa s-a ajuns la o pedeapsă care nu este nici prea blândă, nici prea severă.

04_Cornel_Popa_bihoreanul_1.jpgŞeful DGASPC a avut 5 zile să conteste raportul comisiei de disciplină la preşedintele CJ, Cornel Popa (foto), dar n-a făcut-o, cel mai probabil fiindcă acesta i-a cerut, încă de la izbucnirea scandalului - dar degeaba - să-şi prezinte demisia. Potrivit legii, şeful CJ trebuie ca în 10 zile să convoace plenul Consiliului pentru ca, prin vot, aleşii să decidă sancţiunea, care poate fi cea propusă de comisia de disciplină sau, dacă preşedintele CJ propune altfel, o alta. În final, dacă Puia se va considera nedreptăţit, o va putea contesta în justiţie.

Dacă o va face sau nu, deocamdată e greu de spus. Nu de alta, dar când BIHOREANUL i-a cerut să se pronunţe, a refuzat şi el orice comentariu. Mai ştii, poate chiar nu mai e nimic de comentat, iar şeful DGASPC o fi satisfăcut că a scăpat, de fapt, uşor...


VA URMA
Dosar penal

Chiar dacă directorul DGASPC nu a sesizat Parchetul asupra abuzurilor de la centrul de plasament, angajaţii acestuia şi şeful Direcţiei, care le-a acoperit faptele, nu pot răsufla uşuraţi că au scăpat de răspunderea penală. Motivul? Procurorii au fost sesizaţi de ONG-ul bucureştean în luna octombrie şi au demarat cercetări proprii în acest caz, pentru rele tratamente aplicate minorilor.

Pe de altă parte, cu toate că iniţial fuseseră sancţionaţi doar cu avertisment scris, educatorii bătăuşi au fost mutaţi din centrul care, de altfel, va fi complet restructurat, mai ales că nu avea nici licenţă de funcţionare, aici fiind instituţionalizaţi, contrar normelor legale, atât copii cu dizabilităţi, cât şi adolescenţi cu comportament agresiv.