Toamna are alt gust pe dealurile pitoreşti din Roşia, iar în această perioadă se anunţă vreme numai bună pentru drumeţii... 

Comuna de la poalele munţilor Pădurea Craiului are pentru acest weekend o atracţie specială: cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Straiţă Plină, care adună producători de bunătăţi tradiţionale şi programează o serie de alte momente atractive, cum ar fi spectacole, ateliere meşteşugăreşti şi un festin culinar.

Weekend cu bunătăţi

Festivalul Straiţă Plină a devenit unul dintre cele mai cunoscute şi longevive din zona rurală a Bihorului, iar menirea lui este să pună accent pe recolta de toamnă, precum şi pe alte bunătăţi pregătite în stil tradiţional, cu mottoul "Local. Responsabil. Sustenabil".

Ediţia din acest an este organizată de Asociaţia Orizont Verde cu ajutorul mai multor parteneri, cum sunt Consiliul Judeţean, Primăria Roşia, Centrul de Cultură şi Destinaţia Pădurea Craiului, având loc în weekendul 30 septembrie - 1 octombrie în localitatea Roşia, mai precis pe platoul cunoscut de oamenii locului sub denumirea "Între râuri".

"Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Straiţă Plină vine cu noi provocări şi surprize! În primul rând, anul acesta vă propunem două zile de Straiţă Plină. Pe lângă deja tradiţionalul târg de produse locale, şcoala de meşteşuguri şi degustarea de bucate alese, vă propunem o serie de ateliere interactive, ateliere gastronomice de pe alte meleaguri, dar şi un program cultural sub brandul Pe Păşune Fest: teatru cu Art X şi muzică bună cu E-an-na şi Iarba Fiarelor", a anunţat organizatorul evenimentului, Dezideriu Szabo. 

Zacuscă şi pălincă

La fel ca în alţi ani, în prim-plan vor fi produsele tradiţionale din zonă, ca zacusca, gemurile, slănina, pălinca şi altele. Oaspeţii vor putea degusta, de asemenea, bere artizanală făcută lângă Oradea, la Bers Nova, sau burgeri de Bihor preparaţi de bucătarii de la "Muma Codrului" din Coleşti. 

Pe lângă târgul pentru care vizitatorii trebuie să-şi pregătească straiţele cele mai încăpătoare, festivalul include şi diverse ateliere. Unul dintre protagonişti va fi Ursit, pe numele său real Dan Olar, care îi va învăţa pe curioşi despre ciuperci, despre căutarea şi identificarea lor. Lecţia teoretică este programată sâmbătă, iar atelierul practic - duminică. În ambele zile ale "Straiţei pline" se vor ţine şi ateliere meşteşugăreşti.

Ediţiei 2023 nu-i lipsesc momentele artistice. Sâmbătă, de la ora 16.30, se va juca spectacolul "Dragoste cu năbădăi", inspirat din piesele "Ursul" şi "Cerere în căsătorie" ale lui Cehov, prezentat de actori ai teatrului orădean: Şerban Borda, Mihaela Gherdan şi Corina Cernea. 

În aceeaşi seară, gazdele au inclus în program şi două concerte. Pe scenă va urca întâi Iarba Fiarelor, urmată de E-an-na, cele două trupe inspirându-se şi din folclorul românesc.

Muzică la Roşia 

În a doua zi a festivalului, duminică, va veni rândul interpreţilor şi ansamblurilor de muzică populară, în frunte cu gazdele din Ansamblul "Codrenii Bihorului" din Roşia. Prezentatoare va fi Ioana Urs, invitată specială Nicoleta Voica, iar pe scenă vor mai urca ansamblurile "Muguri şi mlădiţe de tezaur" din Beiuş, "Cerovina" (slovac) din Valea Cerului, "Bărdăuţa" din Borod, "Cununiţa" din Mădăras, "Floarea Barcăului" din Marghita, precum şi soliştii Daniela Rada, Alexandra Maria Secan, Vlad Ştef şi Ionel Ban.

Atât sâmbătă, cât şi duminică se vor organiza şi ture pe circuitele de via ferrata de pe Valea Dâlbii (Căbeşti) şi Cheile Cuţilor (Roşia). Temerarii trebuie să ştie că o tură costă 90 de lei/persoană, preţul incluzând echipamentul şi ghidajul, iar vârsta minimă este de 14 ani. Cei care vor să se înscrie din timp găsesc detalii pe Facebook, accesând event-ul "Straiţă plină 2023". 

Aşadar, participanţii la Festivalul Straiţă Plină nu sunt îmbiaţi doar la masă şi distracţie, ci şi provocaţi să se aventureze pe stânci...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!