Dacă tendinţa înregistrată în primele trei ore la turul al doilea al referendumului pentru unirea între Oradea şi Sînmartin se menţine, proiectul Oradea Mare are toate şansele să devină realitate, iar ziua de 14 iunie să devină una istorică pentru oraş.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Municipal, la ora 10.00 a acestei duminici în cele 143 secţii de votare din Oradea s-a înregistrat o prezenţă la vot de 3,28% din totalul alegătorilor.

Acest nivel este dublu faţă de cel înregistrat la aceeaşi oră de către BEM la primul tur de scrutin, pe 10 mai, când la urne se prezentaseră doar 1,58% dintre orădenii cu drept de vot.

În cazul în care şi la următoarea raportare, la ora 13.00, tendinţa de creştere a participării la vot va fi aceeaşi, se poate prognoza că referendumul pentru unirea cu Sînmartin va fi validat.

În comuna limitrofă oraşului, referendumul a fost validat "din prima", deoarece pe 10 mai s-au prezentat la urne 47,89% din localnici, iar 54,48% au votat în favoarea unirii.

Pentru ca referendumul să fie valabil şi în Oradea, este necesar să se prezinte la urne cel puţin 30% din populaţia cu drept de vot a oraşului, adică 56.825 de cetăţeni din totalul de 189.416 de persoane trecute în listele electorale, iar cel puţin jumătate plus unul să voteze DA.