Direcția de Sănătate Publică Bihor anunță că infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și bronhopneumoniile sunt în creștere, în timp ce numărul cazurilor de gripă este deja de trei ori mai mare decât în tot sezonul precedent, adică din toamna anului 2022 până în primăvara anului trecut.

Mulți bolnavi, vaccinare redusă

Potrivit unei informări a DSP Bihor, în intervalul 29 ianuarie - 4 februarie au fost înregistrate 8.069 infecții acute ale căilor respiratorii, peste nivelul de 7.042 de asemenea cazuri în săptămâna precedentă, 22 - 28 ianuarie.

De asemenea, în ultima săptămână au fost raportate 1.710 pneumonii și bronhopneumonii, pe când înainte cu o săptămână numărul acestor cazuri a fost de 1.642.

În ce privește evoluția gripelor, în acest sezon (octombrie 2023 – prezent) au fost confirmate prin testare PCR 37 de cazuri, de trei ori mai multe decât cele 12 cazuri din sezonul precedent (octombrie 2022 – aprilie 2023).

Până în prezent, în Bihor s-au vaccinat anti-gripal în acest sezon doar 19.260 persoane, în condițiile în care pentru mai multe categorii vaccinarea este gratuită (personal medico-sanitar, persoane cu anumite boli cronice, femei însărcinate, persoane din grupa a III-a de vârstă).

Alertă epidemiologică, vizite suspendate în spitale

DSP Bihor amintește că, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei față de sezoanele anterioare, a fost instituită starea de alertă epidemiologică, în toată România, prin Instrucțiune a Ministerului Sănătății.

Instrucțiunea conține și recomandări de măsuri pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, adresate unităților sanitare cu paturi, angajatorilor din toate sectoarele de activitate, unităților/instituțiilor de învățământ și populației generale.

De altfel, ca urmare a instituirii alertei epidemiologice, în Spitalul Județean din Oradea, la fel ca în toate instituțiile sanitare cu paturi, au fost suspendate vizitele, cu excepția celor la pacienți aflați în stare terminală, și acestea putând fi efectuate numai în baza unui program stabilit de medicii curanți, aparținătorii având la dispoziție doar câte 10 minute și fiind obligați să poarte echipamente de protecție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!