La omul sărac nici boii nu trag! Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a obligat Electrocentrale Oradea să returneze 25 milioane lei din bonusul de cogenerare în valoare de 30 milioane lei încasat anul trecut.

"În 2014 bonusul de cogenerare acordat CET-ului a fost de 30 milioane lei. În primăvara am primit o adresă prin care ni s-a comunicat că ANRE a considerat că s-a făcut o supracompensare în valoare de 25 milioane lei, sumă care va trebui returnată", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Bonusul de cogenerare este o schemă de ajutor de stat autorizată de Comisia Europeană destinată sprijinirii instalaţiilor de cogenerare care respectă cerinţa privind economisirea de energie primară în comparaţie cu producerea separată. CET-ul orădean beneficiază de acest bonus pentru că produce cu acelaşi combustibil atât energie electrică, cât şi agent termic.

Potrivit administratorului special, Electrocentrale nu are nicio posibilitate să se opună returnării banilor. "Banii vor fi opriţi, începând cu luna aprilie, din facturile pe care le avem de încasat de la Transelectrica pentru curentul electric livrat în reţeaua naţională", a spus Necula.

Stănel Necula a spus că societatea va acţiona ANRE în judecată pentru plata integrală a bonusului de congenerare. "Este o sumă foarte mare ca să ne permitem să o pierdem fără să nicio explicaţie. Nimeni nu ne-a prezentat un mod concret de calcul al bonusului de cogenerare, ca să vedem cum s-a ajuns în situaţia să returnăm 25 din 30 milioane lei", a spus Necula.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât CET-ul se baza pe aceşti bani pentru achiziţionarea de combustibil. Numai factura de gaz a centralei se ridică la 8 milioane lei pe lună.

Nu este prima dată când Electrocentrale a fost obligată de ANRE să returneze sume din bonusul de cogenerare. Anul trecut CET-ul a fost pus în situaţia de a înapoia 6 milioane lei reprezentând o supracompensare aferentă perioadei 2011 – 2013. Electrocentrale a dat ANRE în judecată, iar procesul este pe rol.