Bihorenii vor rămâne în continuare cei mai prost plătiţi angajaţi din România. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză aşează judeţul Bihor pe ultimul lor din ţară în ceea ce priveşte creşterile salariale în perioada 2013 - 2016.

Potrivit estimărilor, salariile bihorenilor vor creşte în următorii patru ani cu numai 9,2% de la un venit mediu net lunar de 1.212 lei în 2013 la 1.323 lei în 2016.

"Faptul că Bihorul este la coada clasamentului în ceea ce priveşte creşterile salariale nici nu trebuie să ne mire. Judeţul este cunoscut ca unul cu forţă de muncă ieftină. Acesta este şi motivul pentru care vin investitorii în Oradea, inclusiv cei din parcul industrial. Iar, după ce şi-au făcut calculele de rentabilitate mizând pe costul mic al forţei de muncă, agenţii economici fug de majorările salariale pentru că acestea le-ar afecta esenţa afacerii. Decât să majoreze salariile mai bine pleacă", a declarat consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Conform datelor luate în calcul la stabilirea prognozei, cu un venit mediu net lunar de 1.212 lei, bihorenii au printre cele mai mici salarii din regiunea de nord-vest, fiind "depăşiţi" doar de maramureşeni, care câştigă cu 47 lei mai puţin. Angajaţii din Bihor au reuşit să fie întrecuţi la salarii inclusiv de sălăjeni, care au venituri de medii lunare de 1.263 lei. Cele mai mari salarii din regiune se câştigă însă în judeţul Cluj unde veniturile medii sunt estimate la 1.634 lei pe lună.

La cealaltă extremă, cele mai mari creşteri salariale se vor înregistra în următorii patru ani în judeţele Caraş Severin şi Dolj, unde veniturile angajaţilor vor urca în următorii patru ani cu 15,5%, respectiv 15,1%. Asta nu înseamnă că aceştia vor avea şi cele mai mari salarii din ţară.

Potrivit prognozei peste patru ani în fruntea clasamentului celor mai bine plăţi angajaţi din România vor figura tot salariaţii din Bucureşti care vor ajunge la venituri medii nete lunare de 2.696 lei. Salarii de top vor mai avea angajaţii din Ilfov (2.297 lei), Gorj (1.940 lei), Timiş (1.851 lei) şi Cluj (1.845 lei).