De mai bine de o lună, specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Direcţiei Agricole Bihor, în colaborare cu reprezentanţi ai Prefecturii şi ai primăriilor, vizitează toate localităţile judeţului în cadrul unei campanii de eliminare a cailor bolnavi de anemnie infecţioasă ecvină, operaţiune desfăşurată de altfel la nivelul întregii ţări şi care este o condiţie pentru ca România să poată efectua din nou comerţ şi transport de cabaline în afara graniţelor.

Potrivit şefului DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, comisiile formate din angajaţii celor patru instituţii au scopul de a stabili valoarea animalelor ce trebuie eliminare.

În Bihor, în prezent sunt luaţi în evidenţă 850 de cai, măgari şi catâri bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, iar autorităţile fac apel la proprietarii acestora să colaboreze în vederea rechiziţionării lor, întocmirii dosarelor de despăgubire şi a lichidării acestora.

Printr-un comunicat de presă, conducerea DSVSA atenţionează că "refuzul colaborării sau obstrucţionarea activităţii acestor comisii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 3.600 lei pentru persoane fizice şi de până la 24.000 lei pentru persoane juridice, precum şi instituirea măsurilor de carantină severă pentru gospodăria în care se găseşte un animal bolnav".

Anemia infecţioasă ecvină este o boală virală care produce scăderea drasnică a numărului de celule roşii din sângele cabalinelor. În conformitate cu legislaţia în vigoare, un animal depistat şi încadrat ca pozitiv va rămâne înregistrat ca bolnav pentru tot restul vieţii, indiferent de alte rezultate serologice. Boala se transmite prin contactul direct cu cabalinele bolnave şi prin intermediul insectelor hematofage, cum sunt muştele şi ţânţarii.