Înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat, la nivelul întregii ţări, o campanie sub sloganul "Tu decizi! Votează legal!", al cărei scop este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei.

În ce priveşte Bihorul, şeful Poliţiei judeţene, chestorul Liviu Popa a anunţat că, împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Poliţiei de Frontieră, în toate localităţile vor fi desfăşurate acţiuni pentru promovarea mesajului campaniei.

Astfel, vor fi postate 1.500 de afişe în locurile accesibile şi cu grad ridicat de vizibilitate, şi vor fi distribuite 12.000 de pliante, cu preponderenţă în mediul rural şi în locurile intens circulate, pentru a explica oamenilor ce au voie şi ce nu au voie să facă atât în timpul campaniei electorale, cât şi în ziua votului.

"Prima asemenea acţiune o vom desfăşura vineri, începând cu ora 10, când poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor distribui pliante şi vor purta discuţii cu cetăţenii din localităţile de pe raza posturilor rurale de Poliţie din Sântandrei, Girişu de Criş şi Toboliu", a specificat miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al Poliţiei Bihor.

Potrivit chestorului Liviu Popa, pe baza experienţelor din ultimii ani, în Bihor nu se estimează încălcări semnificative ale legii, dar poliţiştii vor fi mai atenţi în zona Salontei, unde la alegerile parlamentare din 2008 şi la cele prezidenţiale din 2009 au fost înregistrate cele mai multe sesizări.

Tot la fel ca în ultimii ani, cetăţenii pot sesiza încălcări ale legii electorale atât în ziua alegerilor, cât şi în timpul campaniei electorale, la numărul unic pentru urgenţe 112.