De fiecare dată când ieşim cu produse din magazinul care ne este în drum spre casă sau dintr-un centru comercial, inevitabil cărăm cu noi şi o sumedenie de gunoaie: deşeurile de ambalaje pe care, de asemenea, le-am plătit. Sau sunt şi ele tot produse?

Întreaga planetă se confruntă cu probleme ce ţin de gestionarea deşeurilor şi, îndeosebi, a celor produse din plastic, acest material minune creat în urmă cu peste 100 de ani, care a acaparat planeta. De la bachelita fabricată în 1907 de cercetătorul Leo Baekeland, primul plastic sintetic folosit vreodată, la tereftalatul de polietilenă (PET) pe care giganţii Cola şi Pepsi l-au folosit, în 1975, pentru a înlocui sticlele, sau tot plasticul din aparatele electrocasnice, industria auto ori medicină, lumea s-a umplut de acest material, ajuns indispensabil în viaţa modernă. 

Estimările arată că, în 60 de ani, omenirea a produs 7,8 miliarde de tone de plastic, în timp ce descompunerea naturală se produce, bănuiesc specialiştii, în 450 de milioane de ani. 500 de miliarde de pungi de plastic se folosesc într-un an!

Plasticul este ameninţarea cea mai mare a naturii în ziua de azi, regăsindu-se din plin în mediul înconjurător şi, mai ales, în apele planetei. Singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de plastic de pe pământ este reciclarea, inventată în anii ’80 şi care, în 1988, a primit şi simbolul ultra-cunoscut (trei săgeţi circulare). 

Reciclarea unei singure tone de plastic salvează 1.000 de litri de benzină şi consumă cu 88% mai puţină energie decât necesită producerea de plastic "nou-nouţ". Totuşi, la nivel global, mai puţin de 20% din producţia anuală de plastic este reciclată, pentru că acest material este în continuare prea ieftin ca oamenii să pună un preţ pe el.  

Soluţia este să începem, cu toţii, să privim deşeurile de ambalaje, pe care le aruncăm cu uşurinţă, nu ca pe gunoaie, ci fiind materii prime ce nu trebuie abandonate, doar refolosite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!