Chiar dacă restricţiile de circulaţie s-au „îndulcit”, tinerii din Oradea încă resimt efectele lungii perioade de izolare, mai cu seamă că nu s-au întors la cursuri şi nu îşi revăd colegii şi profesorii. La iniţiativa Centrului de Tineret „The Spot”, susţinut de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie şi de companiile orădene, mai mulţi elevi şi studenţi orădeni s-au filmat mărturisind cum văd ei relaxarea, după două luni de carantină, spunând că sunt bucuroşi să-şi revadă prietenii, dar şi că sunt conştienţi că au reguli stricte de respectat.

Cinci studenţi de la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii din Oradea au povestit că, de la instalarea stării de alertă, se simt uşuraţi. „Nu mai am palpitaţii când văd echipaje de Poliţie”, a spus Mădălina Tunduc.

Fiind în ultimul an de studenţie, tinerii se bucură că au primit permisiunea să susţină lucrarea de licenţă faţă în faţă, dar sunt supăraţi că nu pot organiza o festivitate de absolvire, prin care să celebreze reuşita de a finaliza trei ani de studii. Totodată, ei cred că oamenii trebuie să fie acum mai puţin panicaţi, dar să nu ignore regulile impuse de autorităţi: distanţarea socială, purtarea măştilor şi igienizarea mâinilor.

Patricia Gavrilaş, o elevă din Oradea, a recunoscut că este mai bucuroasă, ştiind că restricţiile dure s-au încheiat, dar aşteaptă şi ziua în care va putea ieşi în restaurante sau va merge la antrenamente sportive. „De-abia aştept să mănânc în oraş şi aş vrea să pot să reîncep antrenamentele de handbal”, a spus adolescenta, sportivă profesionistă.

Dalia Avram, o altă liceancă din Oradea, a mărturisit că vestea instaurării stării de alertă i-a provocat frică. „Când am aflat că se vor ridica restricţiile, nu m-am bucurat neapărat. Am avut nişte stări de anxietate, dar în acelaşi timp ştiam că nu poate fi aşa rău cum îmi imaginez”, a mărturisit adolescenta. De când poate circula liberă în localitate, Dalia se întâlneşte cu prietenii, dar respectând distanţarea socială şi este convinsă că lecţia principală învăţată din pandemie este că toată lumea trebuie să fie mai prudentă, când vine vorba de igienă.

Centrul de educaţie integrată pentru tineret "The Spot", coordonat de profesoara Delia Mela, este un centru de dezvoltare pentru tineret centrat pe educaţie integrată şi care îşi propune să dezvolte abilităţile formale şi non-formale ale tinerilor oraşului, cu ajutorul unor module educaţionale centrate atât pe nevoile lor, cât şi pe nevoile pieţei muncii, indicate de companiile orădene.