Obligaţi să stea acasă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, liceeni din Oradea mărturisesc că ultimele două luni au însemnat o perioadă grea pentru ei.

La apelul Centrului de Tineret "The Spot", susţinut de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie şi de companiile orădene, mai mulţi adolescenţi din oraş s-au filmat povestind cum este viaţa lor în izolare şi cum s-au simţit în ultimele două luni.

Antonia, o voluntară a centrului, a spus că prima săptămână a lenevit mult, dar apoi a început să simtă lipsa prietenilor, a colegilor şi a profesorilor. "Am simţit că-mi este dor de şcoală. Da, inclusiv de şcoală", a mărturisit liceanca.

Blocaţi în case, mai mulţi tineri au povestit că în această perioadă au descoperit că le place să gătească. De asemenea, şi-au găsit timpul necesar pentru a citi, iar unii chiar pentru a scrie. "Mi-am descoperit noi pasiuni. Am început să scriu un roman, pe care am de gând să-l şi public", a povestit Casian.

Bianca (foto), o altă adolescentă din Oradea, a folosit timpul liber pentru a învăţa să picteze. Ea chiar a arătat un prim tablou, realizat pe o pânză comandată de pe internet, care avea contururile deja făcute, dar şi indicii despre culorile care trebuie folosite. "Nu mi-am imaginat că va ieşi atât de bine", a mărturisit eleva.

Despre orele online, adolescenții spun că sunt mai dificile decât cele de la clasă, pentru că adesea nu înţeleg ce le indică profesorii. De asemenea, nu toate cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a preda pe internet. "Tot ce putem face este să ne adaptăm şi să nu râdem de profesorii care nu se descurcă cu tehnologia, ci să încercăm să-i ajutăm", a concluzionat Marina, o altă adolescentă din Oradea.

Centrul de educaţie integrată pentru tineret "The Spot", coordonat de profesoara Delia Mela, este un centru de dezvoltare pentru tineret centrat pe educaţie integrată şi care îşi propune să dezvolte abilităţile formale şi non-formale ale tinerilor oraşului, cu ajutorul unor module educaţionale centrate atât pe nevoile lor, cât şi pe nevoile pieţei muncii, indicate de companiile orădene.