S-au mutat într-o suburbie a Oradiei pentru a se bucura de liniște după munca de zi cu zi în oraș, dar nu reușesc. Două familii care și-au cumpărat case în Sântandrei se plâng că în imediata lor vecinătate a apărut un service auto care generează poluare de toate felurile, iar după ce s-au plâns Primăriei comunale au aflat că funcționează nelegal, sub acoperirea unei autorizații pentru „garare vehicule”.

Edilul șef, Ioan Mărcuș, promite că o va anula, dar proprietarul firmei spune că nu se poate decât cu prețul comiterii unui abuz, fiindcă are și autorizație de service, eliberată de RAR.

Gălăgie, fum, mizerie

Luna aceasta s-a împlinit o jumătate de an de când proprietarii a două case construite într-unul dintre cartierele din comuna Sântandrei nu mai au liniște. „Pe strada Oneștilor la numărul 551, într-un spațiu închiriat de la o persoană fizică, funcționează, teoretic, un garaj, practic, însă, este un service auto pentru microbuze”, s-au plâns BIHOREANULUI Cristian Baliban și Florian Ille.

La finele anului trecut, au aflat oamenii, chiar lângă proprietățile lor, a fost construit, cu autorizație de la Primărie, „o anexă gospodărie - garaj”, de către un vecin, care apoi a închiriat terenul și garajul unei firme cu profil de transport persoane cu microbuze, SC Lipai Tours Trans SRL, care din decembrie a început să facă și activități de întreținere și service auto, atât pentru vehiculele proprii, cât și pentru altele.

„Permanent este gălăgie, zgomot de motoare, fum... Din primăvara acestui an, în plus, în incinta așa zisului garaj se mai desfășoară încă o activitate, de spălătorie auto, cu toate că firma nu deține nici autorizație de service, nici autorizație de spălătorie auto, și nici nu dispune de sistem de colectare și decantare a apelor uzate, contaminând forajele de apă din curțile noastre”, spune Cristian Baliban.

„Urmează să semnez”

Cele două familii s-au plâns în scris, în repetate rânduri, Primăriei Sântandrei, care a eliberat firmei Lipai Tours Trans SRL autorizație pentru „garare vehicule”, în urma petițiilor primind, la finele lunii iunie, un răspuns conform căruia agenții Poliției Locale din comună au confirmat aspectele reclamate, și anume că desfășoară activități de service, așa încât urmează ca instituția să ia măsuri legale.

„Vă informăm că agenții Poliției Locale Sântandrei au efectuat verificări în teren împreună cu inspectorii Compartimentului Urbansim, rezultând faptul că firma la adresa căreia ați depus reclamație desfășoară într-adevăr activități de service și întreținere auto, altele decât cele pentru care are autorizație de funcționare. În consecință, vom analiza toate datele și vom lua măsurile necesare”, se arată în ultima comunicare a Primăriei, din 30 iunie.

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei, Ioan Mărcuș, a declarat că va dispune anularea autorizației de garare, ceea ce va lăsa firma fără „acoperire” pentru activitatea de service. „Urmează să semnez o dispoziție pentru anularea autorizației de garare vehicule”, a spus edilul.

Autorizație de la RAR

Contactat, la rându-i, proprietarul SC Lipai Tours Trans susține că, în realitate, nu Primăria Sântandrei este competentă să-i emită o autorizație pentru activitatea de service auto, ci RAR, ba a și obținut această autorizație, poziția sa fiind că este „hărțuit” de cei doi vecini.

„Noi suntem în proces cu cei doi vecini, pentru că și-au permis să facă fotografii ale curții noastre și să le pună pe Facebook. Firma noastră are, însă, autorizație de service, eliberată de RAR. Am putea să vă dăm și pe dvs în judecată pentru că ne terfeliți”, a declarat, amenințător, administratorul SC Lipai Tours Trans, Dumitru Lipai.

Potrivit acestuia, firma sa a fost controlată în ultimele luni cu o frecvență lunară de mai multe instituții, însă niciuna nu ar fi găsit vreo neregulă așa încât să dispună vreo sancțiune împotriva sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!