Anul 2019 se anunţă de pe acum unul mai scump! Orădenii vor plăti, începând cu 1 ianuarie, taxe mai mari pentru serviciile oferite de societăţile municipalităţii.

Război pentru familie

Majorarea taxelor a fost hotărâtă cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce consilierii PSD şi cei ai UDMR au votat "împotrivă".

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, a dat de înţeles de la bun început că reprezentanţii Uniunii nu vor vota majorările.

Kirei Melinda, liderul UDMR-iștilor din Consiliul Local Oradea"Nici acum Administraţia Domeniului Public nu a introdus la aquapark-ul Nymphaea biletul pentru familişti, pentru cei cu doi sau mai mulţi copii. Pentru doi adulţi şi doi copiii, intrarea la aquapark costă 180 lei, iar pentru 5 membri costă 210 lei. Noi propunem introducerea acestuia, ca să facilităm accesul familiilor cu mai mulţi copii", a spus Kirei.

UDMR-ista s-a arătat, de asemenea, nemulţumită de majorările aplicate la Cimitirul Municipal. "Unele taxe au crescut cu 181,2% sau chiar 441%", a protestat acesta.

Scumpiri după majorări...

Primarul Ilie Bolojan a acceptat ca fiind "corecte" observaţiile cu privire la creşterea tarifelor, dar i-a îndemnat pe consilieri să vadă ce anume le-a generat.

"În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, sunt două chestiuni. În primul rând, aquapark-ul are o adresabilitate mare şi există multe sfârşituri de săptămână în care oamenii nu pot intra, chestiune care poate fi rezolvată prin tarifare. În al doilea rând, s-a scumpit curentul, gazul şi a crescut salariul minim", a spus edilul.

Bolojan a mai spus că aquapark-ul trebuie să îşi acopere costurile cu energia electrică, al cărei preţ va creşte cu 30% de anul viitor, dar şi cu gazul necesar încălzirii incintei, în condiţiile în care acesta se va scumpi cu 25%.

"Trebuie să recunoaştem că, atâta timp cât avem aceste cheltuieli majorate, nu avem unde fugi de ele şi se vor reflecta în tarife", a spus Bolojan.

...pentru amortizarea investiţiei

Edilul a insistat inclusiv pentru scumpirea parcărilor. "Să discutăm deschis: aceste parcări în care oraşul a investit 4 - 5 milioane euro sunt folosite de cei din zonă sau cei care lucrează în zonă. Dacă nu venim cu tarife care să asigure o amortizare cât de cât rezonabilă a investiţiei făcute, îi favorizăm pe cei care stau sau lucrează în zonă şi îi defavorizăm pe cei care stau în altă parte şi nu ajung niciodată să parcheze acolo", a spus edilul.

Bolojan a precizat că sumele încasate suplimentar vor fi folosite tot pentru amenajarea de noi locuri de parcare în afara carosabilului pentru a lăsa străzile la dispoziţia pietonilor şi bicicliştilor.

La cererea primarului...

Astfel, la cererea primarului, cele mai mari modificări au intervenit în cazul abonamentelor pentru parcările supraetajate. Aici, abonamentul pentru o lună a fost majorat de la 85 lei la 110 lei (29,41%), pentru 3 luni a crescut de la 240 lei la 310 lei (29,16%), pentru 6 luni s-a ridicat de la 460 lei la 600 lei (30,43%), iar pentru un an a crescut de la 870 lei la 1.120 lei (28,74%).

Tot în parcările supraetajate, abonamentele pentru riverani s-au majorat cu procente între 25% şi 28,57%, adică la 50 de lei (pentru o lună), la 140 de lei (3 luni), 270 lei (6 luni) şi 400 de lei pentru un an.

În plus, taxa pentru ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor parcare neregulamentar a fost majorată cu 33,3% de la 300 la 400 lei.

În cazul în care proprietarul ajunge la maşină înainte ca operaţiunea de ridicare să fie finalizată, acesta datorează însă doar jumătate din sumă.

Parcări mai scumpe

În ce priveşte taxele de parcare, plata anticipată cu cardul pe telefonul mobil prin aplicaţiile "Amparcat" şi "Tpark", la numărul de telefon 0359710140 sau cu tichet de parcare răzuibil s-a majorat cu 15,38%, de la 1,30 lei la 1,50 lei pentru 30 de minute, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră şi de la 5,20 lei la 6 lei pentru două ore.

Abonamentul de parcare la sol pe locurile cu marcaj alb pentru o lună s-a scumpit cu 5,88%, de la 85 lei la 90 lei, cel pentru un an de la 870 lei la 900 lei, iar abonamentul de parcare la domiciliu a crescut cu 20% de la 100 lei la 120 lei.

La fel, taxa pentru parcarea timp de o oră în parcările supraetajate ale oraşului s-a majorat cu 25% de la 2 lei la 2,50 lei, iar ca pentru o zi a crescut de la 15 lei la 20 lei.

Cimitir de "lux"

Majorări similare a operat şi Administraţia Domeniului Public, care gestionează cimitirul, aquapark-ul şi pieţele orădene.

Taxa pentru săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt cu o adâncime de 1,5 metri şi introducerea sicriului a fost majorată de la 275 lei la 350 lei, cea pentru concesionarea mormântului timp de 10 ani a crescut de la 310 la 350 lei, iar serviciile de salubrizarea a unui mormânt care se referă la adunatul coroanelor şi măturat s-au scumpit de la 45 lei la 200 lei.

La fel, taxa pentru accesul cu autoturismul în cimitir a crescut de la 5 lei la 6 lei. Aparţinătorii care doresc să organizeze înmormântări în weekend vor datora, pe lângă taxele uzuale, o taxă de 2.000 lei pentru zilele de sâmbătă și de 3.000 lei pentru zilele de duminică sau de sărbători legale.

Gata cu distracţia!

ADP a scumpit şi distracţia. Preţul unui bilet de intrare la ştrandul Ioşia a urcat pentru adulţi de la 15 lei la 18 lei, iar cel al unui abonament cu 25 de intrări în timp de 60 de zile a fost majorat de la 180 la 210 lei.

La fel, preţul unui bilet pentru copiii sub 18 ani a crescut de la 7 lei la 9 lei, iar cel al unui abonament cu 25 de intrări pentru un minor s-a majorat de la 90 lei la 100 lei.

Tarife similare se vor practica şi în cazul Grădinii Zoologice, unde biletul pentru un adult s-a majorat de la 15 lei la 18 lei, iar pentru un copil de la 7 lei la 9 lei.

Fără familişti!

La fel, preţul unui bilet de trei ore pentru adulţi la aquapark-ul Nymphaea a crescut de la 25 lei 30 lei, iar pentru pensionari şi copii între 14 şi 18 ai s-a majorat de la 20 la 25 lei.

În plus, costul unui bilet de adult pentru o zi întreagă între orele 10 - 22 a fost majorat de la 50 lei la 60 lei, iar cel pentru un pensionar sau un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani a ajuns de la 40 la 50 lei.

În ciuda propunerilor formulate de consilierii UDMR, reprezentanţii municipalităţii au refuzat şi în acest an să introducă un tarif redus pentru familii.

Potrivit explicaţiei oferite de primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL, reprezentanţii ADP au afirmat că nu au cum verifica dacă solicitanţii chiar sunt o familie ori doar s-au înţeles să intre la aquapark împreună mai ieftin.