Ilie Bolojan părăseşte Primăria Oradea după trei mandate, conduse pe principiul "totul sau nimic", pentru a prelua conducerea Consiliului Judeţean.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, liberalul spune că nu va mai interveni în conducerea Oradiei, rămasă pe mâna echipei lui Florin Birta, noul preşedinte al CJ dedicându-şi energia pentru restructurarea instituţiei, prin reduceri de personal menite să adune banii de investiţii în folosul bihorenilor şi prin implementarea unui sistem de finanţare a primăriilor din judeţ care să stimuleze performanţa.


Sâmbăta trecută, Ilie Bolojan îşi strângea lucrurile din birou. Două cutii cu cărţi de management, un tablou cu statuia regelui Ferdinand, câteva icoane... "Singurul lucru pe care îl iau din Primărie este o eşarfă tricoloră, veche şi plouată, în amintirea celor 12 ani în care am servit Oradea", spune edilul. 

Liberalul concluzionează cele trei mandate de primar în stilul caracteristic. "Ca să faci lucruri mari, trebuie să plăteşti un preţ mare. Nu poţi nici măcar să cumperi un teren, pentru că s-ar putea ca peste câţiva ani Primăria să aducă infrastructură în zonă, să-i crească preţul şi să fii acuzat că ai avut un interes... Dacă îţi pierzi autoritatea, nu te mai ascultă nimeni şi nu mai poţi să faci nimic". Or, el tocmai se pregăteşte să o ia de la capăt, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor...

"Mentalul meu e încă de tip privat"

- Sunteţi la sfârşitul a trei mandate în care aţi condus Oradea. Privind înapoi, ce anume aţi face acum altfel?

- Cred că aş face la fel. Asta nu înseamnă că totul a fost perfect, ci că dezvoltarea Oradiei a urmat practici care au dat rezultate în alte oraşe. N-aş putea face lucrurile mult diferit. Dacă nu faci parcuri industriale, nu vin firmele, dacă nu reabilitezi clădirile, nu vin turiştii, şi tot aşa...

- Care a fost cea mai mare realizare şi care cel mai dur eşec? Unde credeţi că aţi greşit?

- Cea mai mare realizare ar fi branşarea noii centrale pe gaz la magistrala Transgaz care trece la 500 de metri în spatele CET-ului. Orădenii câştigă 10 milioane euro pe an ocolind adaosul de 25% cerut de un intermediar. Mai sunt pasajele de pe şoseaua de centură, care au scos traficul din oraş, parcurile industriale, care au creat 20.000 de noi locuri de muncă, şi reabilitarea centrului istoric, care a atras turişti... Unde am greşit? Nimeni n-a vrut ca dealul Ciuperca să alunece, iar pavajul din Pasajul Vulturul Negru să iasă prost. Când duci 100 de şantiere în paralel nu pot ieşi însă toate perfect... 

- Care credeţi că au fost atuurile dvs.?

- Pot spune că, după 16 ani la stat, mentalul meu e încă de tip privat. Alte avantaje sunt experienţa, funcţiile de prefect şi de secretar general al Guvernului, care m-au ajutat să cunosc mecanismele statului, şi continuitatea, pentru că nu există primar de succes la primul mandat. Nu poţi face lucruri mari în timp scurt, cum nu poţi ridica un pod în 3 luni...

"Totul sau nimic"

- Cum s-a schimbat viaţa dumneavoastră în cei 12 ani?

- Nu pot spune că s-a schimbat. Întotdeauna am mers pe principiul "totul sau nimic". Am lucrat de dimineaţa până seara. Am fost în Primărie sâmbăta, duminica, dacă am plecat la Bucureşti, m-am întors direct la birou... Viaţa mea a fost Oradea. Din punct de vedere personal, ce să spun, au trecut anii peste mine...

- Ce sfaturi i-aţi da viitorului primar, Florin Birta? Ce proiecte trebuie continuate sau abandonate? Ce ar trebui schimbat?  

- Dl Florin Birta cunoaşte liniile de dezvoltare, n-are nevoie de sfaturi. Personal, cred că, odată stabilită o linie, trebuie să duci lucrurile la capăt fără să asculţi de critici. Dacă intru într-un cabinet de ministru şi merge televizorul, ştiu că-l interesează cum e văzut. Ca să realizezi ceva, trebuie să închizi televizorul şi să te concentrezi pe ce trebuie făcut, chiar dacă nu place. În ceea ce priveşte proiectele, toate trebuie închise. Sigur, unele, cum ar fi cele privind regenerarea urbană, mai pot fi ajustate. Oricum, în Primărie tot timpul trebuie schimbat ceva pentru a ţine pasul cu realităţile. Pandemia a obligat instituţia să se adapteze, să lucreze mai mult online... Oameni mai tineri cu 10 ani decât mine vor veni cu abordări mai moderne...

"Mă iau cu mâinile de cap"

- Mulţi consideră că prin sprijinirea unui apropiat al dvs. să ajungă primar veţi conduce în continuare Oradea. În ce măsură vă veţi mai implica?

- Oamenii gândesc după cum ar face ei. Eu mă ghidez după reguli. La General Electric, de exemplu, foştii manageri nu mai intră în companie pentru că, având stiluri diferite, riscă să genereze coliziuni. Mi-am anunţat deja colegii: începând cu data mutării mele la Consiliul Judeţean Bihor, toate problemele legate de Oradea se discută cu executivul din Oradea. Am deplină încredere în Florin Birta şi colegii mei. Sigur, vom colabora în proiecte de anvergură, cum ar fi drumul expres Oradea - Arad, arena sportivă, dezvoltarea Aeroportului, legătura cu autostrada... În rest, are fiecare suficient de lucru ca să nu se mai uite la celălalt.

- Care a fost ţinta pe care v-aţi propus-o înaintea alegerilor din 27 septembrie?

- Ne-am propus să luăm jumătate plus unu din mandate. Fiind mulţi competitori, am zis că inevitabil vor rupe nişte voturi de la PNL. N-a fost aşa. Bihorenii ne-au dat un vot consistent. S-a dovedit că, deşi politicile Primăriei au fost dure, deşi şantierele au deranjat traficul, oamenii sunt dispuşi să suporte disconfort pentru ca oraşul să se schimbe.

- Cum explicaţi scorul sub aşteptări al principalilor adversari politici?

- Mă iau cu mâinile de cap când văd ce mă aşteaptă! PSD şi UDMR au guvernat mediocru: boala angajărilor umflate, boala politizării instituţiilor... Bihorenii au sancţionat asta. Dl Pásztor Sándor nu trebuia să îmi lase nu ştiu câte proiecte, ci să le fi avut la început de mandat, iar acum să le termine. În ceea ce priveşte USR, s-a dovedit că n-ajunge să înjuri PNL, trebuie venit cu soluţii la problemele oamenilor. Calarea pe teme nefondate, cum ar fi lipsa transparenţei în vreme ce Primăria publică toate datele pe site, a avut efecte...

"Voi avea consilier maghiar"

- PNL a anunţat o conducere monocoloră atât la CL Oradea, cât şi la CJ. Ce anume v-a determinat să nu luaţi niciun aliat?

- La scorul obţinut în alegeri, pentru sănătatea guvernării, nu există nicio raţiune să faci alianţe la Consiliul Local Oradea. Cine ar mai face opoziţie? La CJ, e adevărat că ne lipseşte un vot, dar ne aşteaptă o restructurare serioasă a instituţiei şi orice coaliţie cu un partid care a umflat organigrama ar diminua capacitatea noastră de a face reduceri. N-am discutat cu PSD, doar cu UDMR, care, din păcate, s-a comportat ca un PSD maghiar. O alianţă ar fi limitat capacitatea de a transforma instituţia într-o componentă administrativă şi nu politică.

- Nu credeţi că majorităţile zdrobitoare sunt dăunătoare democraţiei? Cum vor fi reprezentaţi minoritarii, cum sunt maghiarii?

- E o majoritate care poate fi cenzurată. PNL a avut la CLO două treimi din voturi şi totuşi nu s-a uzat, pentru că nu a luat măsuri aberante. În ceea ce priveşte relaţia cu orădenii de etnie maghiară, am respectat principiul proporţionalităţii. Cultele au avut alocări în funcţie de numărul de credincioşi, iar în bugetul pentru cultură am alocat maghiarimii 24,9%. Asta vom respecta şi la judeţ. Voi avea consilier de etnie maghiară şi maghiari în poziţii de conducere. Aceştia nu vor trebui să fie însă oamenii şefilor UDMR ca să fie validaţi ca buni maghiari...

"Vor urma reduceri masive"

- Având în vedere rezultatul alegerilor locale, care la Timişoara au pus primar un reprezentant al USR, mai rămâne funcţională Alianţa Vestului?

- Alianţa Vestului este o înţelegere între oraşe, nu între persoane. Interesele oraşelor sunt aceleaşi: conectivitatea, dezvoltarea economică şi culturală... Lucrurile trebuie să funcţioneze indiferent de culoarea politică a aleşilor. Eu cred că noii primari de Timişoara, Arad şi Oradea se vor înţelege cu primarul de Cluj, singurul rămas în funcţie. 

- Pe ce criterii v-aţi ales cei doi vicepreşedinţi, Mircea Mălan şi Călin Gal? Ce atribuţiuni vor primi?

- I-am ales pentru că au experienţă, fără să fie îmbătrâniţi. Doream oameni competenţi, care vor să facă treabă. Dl Mircea Mălan se va ocupa de proiectele europene şi, probabil, de lucrări, iar dl Călin Gal, care cunoaşte deja instituţia, va prelua o componentă economică.

- Cum veţi promova proiectele care privesc patrimoniul şi necesită două treimi din voturi?

- Vom încerca să negociem cu PSD şi UDMR. Teoretic, pe proiectele europene ar trebui să găsim formule de înţelegere şi să nu ajungem la blocaj.

- Care va fi prima măsură pe care o veţi lua în calitate de preşedinte al CJ?

- Înţeleg că nu sunt bani de salarii şi lucrările de drumuri făcute electoral sunt neplătite... Voi face o analiză. Primele măsuri vor fi legate de continuarea activităţii şi pregătirea anului 2021. Trebuie să depunem proiecte pe axa privind introducerea gazului până la jumătatea lunii decembrie şi să facem reorganizare de personal. Vor urma reduceri masive, nu pentru că Bolojan are ceva cu cineva, ci pentru că resursele sunt consumate de personal, iar fără bani nu faci nimic. Criteriile vor fi simple: cei care n-au de lucru vor pleca, iar unde sunt mai mulţi pe post se vor da teste. Nu se vor aduce oameni în instituţie. Ideea că pleacă unii să vină alţii nu ţine!

- Cum veţi asigura o distribuire corectă a fondurilor către administraţiile locale?

- Există o înţelegere între partide legată de o împărţire echilibrată, pe care o vom respecta. În plus, voi folosi pârghia redistribuirii fondurilor pentru ca primarii să facă ce trebuie. Vrem să facem un judeţ turistic? Soluţia nu e să punem la intrarea în judeţ bannere trilingve, în jurul cărora e plin de mizerii şi PET-uri, ci să facem curăţenie. Faci curat? Primeşti bani la redistribuire. Nu faci? N-ai decât să închizi Primăria la jumătatea anului, din lipsă de fonduri...

La ţară, ca la oraş...

- Ce măsuri veţi lua pentru dezvoltarea judeţului după modelul din Oradea?

- Trebuie să facem parcuri industriale, ca să aducem locurile de muncă mai aproape de oameni, mai ales unde distanţa face dificilă naveta: Aleşd, Beiuş, Marghita, Ştei. Ei trebuie să aibă servicii publice la nivel de oraş: apă, asfalt, gaz, canalizare şi un transport cu autobuzele mai bun. Transportul trebuie subvenţionat, pentru asta ne trebuie bani, iar ca să avem bani trebuie să facem restructurări. Altfel, tot ce spun acum sunt simple declaraţii şi la sfârşit de mandat o să îi las şi eu viitorului preşedinte 40 de proiecte ca temă de casă...

- Ce veţi face cu Aeroportul?

- Aeroportul trebuie modernizat. Se lucrează deja la extinderea pistei, la gardul electronic... Fără subvenţii în pandemie n-avem, însă, cum să reluăm zborurile. Va fi o prioritate pentru mine să fie deschise mai multe zboruri externe şi să avem legături mai bune cu Bucureştiul.

- Aţi spus că înainte să pui panouri turistice trebuie curăţenie şi infrastructură. Ce aveţi de gând sa faceţi cu structuri precum Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor?

- Voi analiza ce proiecte are agenţia. Cei de la mult hulita APTOR lucrează cu trei oameni, la AMD sunt mult mai mulţi. Sunt convins că vor putea lucra cu mai puţini oameni şi fără să facă politică, aşa cum face astăzi şeful acestei agenţii (n.r. Bántó Norbert), în loc să-şi vadă de fişa postului.

- Predecesorii dvs. au lansat diverse proiecte: campus pentru învăţământ special, parc ştiinţific şi tehnologic, transformarea fostei policlinici în sediu CJ... Vi se par proiecte bune?

- Proiectele demarate pe fonduri europene, cum e parcul ştiinţific, vor trebui continuate. Campusul pentru copiii cu nevoi speciale va trebui analizat, pentru că s-a lucrat electoral şi actele sunt în neregulă. Policlinica Mare a stat în abandon 3 ani, conducerea CJ Bihor voia să facă aici mall şi doar în ultima perioadă s-au răzgândit. Deşi l-am rugat pe dl Pásztor să nu semneze contractul de execuţie a lucrărilor, pentru că după ianuarie proiectul putea fi eligibil în viitoarea perioadă de finanţări europene, l-a semnat parcă dinadins. Ca şi cum CJ Bihor ar avea foarte mulţi bani...

"Nu vreau să ies la pensie preşedinte"

- Adversarii politici v-au acuzat că v-aţi cumpărat imagine în mass-media prin APTOR, fapt pentru care astăzi vă număraţi printre figurile politice de anvergură naţională. Cum aţi reuşit?

- APTOR nu a plătit niciodată contracte de publicitate pentru interviuri cu Bolojan. Se poate verifica. Când am venit primar tocmai se făcuseră hărţi cu Oradea pe care şi dl Mihai Groza şi dna Rozalia Biro aveau câte un cuvânt, pentru că nu mai puteau turiştii fără faţa lor... Pe hărţile lui Bolojan nu există faţa palidă a lui Bolojan. E adevărat că am dat interviuri, dar fără să fie plătite, iar acolo oraşul Oradea a fost lăudat, nu Bolojan.

- Veţi încerca să fructificaţi această imagine prin revenirea în viaţa politică la nivel naţional?

- Nu. Eu am un angajament legat de Bihor, cu lucruri concrete pe care voi căuta să le duc la îndeplinire. Nu poţi să câştigi alegerile şi peste două luni să spui: "Dragilor, eu plec!". Oricum, voi fi o persoană nepopulară în următorii 2 ani pentru măsurile pe care va trebui să le iau. N-am cum să revin în politica naţională...

- Unde vă vedeţi peste 5 ani?

- Intenţia mea este ca peste 4 ani să nu mai candidez pe o poziţie executivă. Inevitabil apare o uzură. Am 16 ani de poziţii publice: 12 în Primăria Oradea şi 4 ani în Prefectură şi Guvern. Una dintre obligaţiile unui om politic este să le permită tinerilor să crească. Vin alte generaţii, alte abordări, s-ar putea ca lucrurile care mie îmi par bune să nu mai fie... Nu vreau să ies la pensie ca preşedinte al CJ Bihor şi nici să stau pe funcţii până o să mă alerge colegii. PNL Bihor are destui oameni capabili să preia aceste funcţii...