E limpede: PSD consideră că în Bihor singurul său adversar important este primarul Oradiei, Ilie Bolojan, iar liderii social-democraţi nu ratează nicio ocazie pentru a-l ataca.

La fel cum a făcut pe 12 septembrie, când l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan că nu a ştiut sau nu a vrut să facă demersurile birocratice pentru ca Ministerul Dezvoltării să-şi plătească o datorie de 3,116 milioane lei către Compania de Apă Oradea, pentru plata unor lucrări executate în programul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, vicepremierul Liviu Dragnea s-a ocupat de Bolojan şi în cadrul conferinţei de presă organizate vineri la Prefectură cu ocazia vizitei electorale a premierului Victor Ponta.

Bolojan, mincinos "ca de obicei". Noroc cu Popa!

Imediat după ce şi-a lăudat Programul Naţional de Dezvoltare Locală, spunând că "este cel mai amplu şi cel mai serios" din ultimii 25 de ani, Dragnea l-a atacat dur pe Bolojan pe aceeaşi temă a datoriei Ministerului Dezvoltării către CAO. El a amintit că în septembrie i-a cerut primarului că dacă nu vrea să meargă personal la Minister cu solicitarea de plată a celor 3,166 milioane lei, să trimită "măcar o femeie de serviciu", dar nici acest lucru nu s-a întâmplat, el virând totuşi banii, joi, după intervenţia preşedintelui CJ, Cornel Popa.

"Am semnat ieri ordinul, aş fi putut să-l semnez cu câteva zile mai devreme, dar am tot aşteptat răspunsul după nişte afirmaţii ca de obicei mincinoase ale domnului primar de aici de la Oradea. În septembrie am spus că, dacă nu poate dumnealui, să trimită omul de serviciu de la Primărie să trimită solicitarea la Minister, pentru că asta-i procedura legală. Se pare că nimeni din Primărie n-a putut să facă lucrul ăsta, fiind mult prea greu, astfel încât pe 15 octombrie, alaltăieri, am primit o solicitare de la domnul preşedintele al Consiliului Judeţean Bihor (n.r. - Cornel Popa) făcută în numele Primăriei Oradea, pe 15 octombrie seara a ajuns, pe 16 octombrie am întocmit ordinul (n.r. - de virare a banilor către CAO)", a spus Dragnea.

"Se pare totuşi că domnul preşedinte Cornel Popa este un om serios, a făcut solicitarea şi am semnat ordinul", l-a lăudat Dragnea pe şeful Consiliului Judeţean.

Vicepremierul a spus că a ţinut să facă această precizare deoarece între timp a primit şi o adresă de la o firmă care lucrează pentru CAO şi nu şi-a primit banii, adăugând că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că "de fapt Primăria nu a cerut această sumă".

"Banii au fost aprobaţi şi urmează să fie viraţi astăzi sau mâine, sper ca de data aceasta domnul primar să-i primească şi să folosească banii pentru investiţii şi pentru plata firmelor", a spus Dragnea.

Oradea, "oaia neagră" a României

Liviu Dragnea a mai afirmat că a decis, de asemenea, ca la Oradea să fie construită de către Compania Naţională de Investiţii, şi sala de sport promisă astă-primăvară de el, înaintea alegerilor europarlamentare, dar a afirmat că proiectul ar putea fi periclitat de acelaşi primar Ilie Bolojan, susţinând că Oradea este "singurul caz din ţară" unde Guvernul ar băga bani, dar nu e lăsat, ba chiar blocat de Primărie.

"Am aprobat să se realizeze complextul sportiv multifuncţional, acea sală de sport despre care se spune, în schimb îmi explic public îngrijorarea că s-ar putea să fie probleme extrem de mari între Compania de Investiţii şi Primărie", a spus Dragnea.

Acesta a afirmat că "dacă pentru emiterea unei simple adrese" precum cea pentru plata banilor pentru CAO au fost probleme, s-ar putea să fie şi la găsirea unui amplasament pentru viitoarea sală de sport, sugerând ca de această chestiune să se ocupe în continuare nu Primăria, ci tot Consiliul Judeţean.

"Dacă pentru emiterea unei simple adrese s-a întâmplat, noroc cu Consiliul Judeţean Bihor, nu ştiu dacă Consiliul Judeţean se poate substitui Primăriei Oradea în toate demersurile pentru a preda acel amplasament şi pentru a face contract cu Compania de Investiţii pentru a face sala de sport. Eu îl rog serios pe domnul primar, dacă vrea să se mai facă investiţii publice în Oradea cu acest Guvern, să poată să colaboreze, sau dacă nu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean să se gândească dacă poate avea un rol în această investiţie, eventual să predea un teren, pentru că noi avem nevoie de instituţii cu care să putem colabora. Este singurul caz din ţară în care Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării vrea să facă investiţii şi ne lovim de blocaje", a spus Dragnea.

Vicepremierul nu a specificat de ce "blocaje" se loveşte Guvernul, mai ales că la iniţiativa primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local Oradea a votat în această vară o Hotărâre prin care a aprobat punerea la dispoziţia CNI a unui teren aflat lângă şoseaua de centură, în vederea construirii unei săli de sport, trimiţând şi CNI o informare în acest sens.

Bolojan: "Tupeul PSD-ist este nelimitat"

Solicitat de BIHOREANUL să răspundă dacă a trimis sau nu Ministerului Dezvoltării solicitarea ca acesta să-şi achite datoria de 3,116 milioane lei către CAO, primarul Ilie Bolojan a afirmat că a făcut acest lucru încă înaintea primei vizite a vicepremierului Liviu Dragnea, din septembrie, dar şi după respectiva vizită.

"Aşa cum am mai spus, atât Compania de Apă, cât şi Primăria Oradea, au emis adrese către Ministerul Dezvoltării pentru plata acestei datorii. Vă pot proba că şi imediat după ce domnul Dragnea a fost la Oradea şi a spus că nu ştia i-am trimis o adresă, din nou. Faptul că domnul Dragnea a semnat ieri (n.r. - ordinul de virament), înainte de a veni în Bihor este, cum să vă spun... trebuia să facă ceva, pentru că altfel devenea penibil, să spună că nu ştia, pentru că există adresele înregistrate la Minister. Dar, ce să facem, tupeul PSD-ist este nelimitat. Primăria Oradea a făcut adresele către Ministerul Dezvoltării, a făcut şi Compania de Apă, iar domnul Dragnea ştia de această problemă încă din luna mai, când am discutat acest lucru la Consiliul Judeţean, de faţă cu domnul preşedinte Cornel Popa şi cu domnul vicepreşedinte Ioan Mang. Teoria necunoaşterii ţine de tupeul PSD-ist", a spus Bolojan.

În ce priveşte terenul pentru sala de sport promisă de Dragnea şi de Ponta în campania pentru europarlamentare, primarul Oradiei a spus că Primăria a trimis adrese, atât către Ministerul Dezvoltării, cât şi către Ministerul Tineretului şi către Compania Naţională de Investiţii.

"Adresa pentru sala de sport din partea Primăriei Oradea a semnat-o viceprimarul Ovidiu Mureşan (n.r.- membru PSD), pentru că i-am spus s-o semneze el, ştiind că domnul Dragnea citeşte numai ce e scris cu cerneală roşie, nu şi ce e cu cerneală albastră. Există adrese şi către Ministerul Dezvoltării, şi către Ministerul Tineretului, şi către Compania de Investiţii, iar astă-vară am emis şi o Hotărâre de Consiliu Local privind terenul pentru sala de sport, pus la dispoziţie lângă Aeroport", a spus Bolojan, repetând că poate proba şi acest lucru "cu acte".

Dragnea, obişnuit "ca oamenii să se facă preş"

Întrebat de BIHOREANUL cum de a devenit o ţintă atât de importantă încât este atacat de vicepremier chiar şi cu premierul Victor Ponta de faţă, primarul Oradiei a răspuns că motivul constă în obişnuinţa liderului PSD ca oamenii să se "căciulească" în faţa sa.

"Domnul Dragnea este obişnuit ca atunci când merge prin judeţe oamenii să se facă preş în faţa lui. Or, modul în care Ministerul Dezvoltării, prin domnul Dragnea, finanţează lucrările pe PNDL, eu i-am spus în faţă că este o greşeală. I-am spus că nu este normal să deschidă lucrări noi până nu le finalizează pe cele vechi, pentru că acestea se distrug, dar şi pentru că firmele care nu-şi primesc banii intră în insolvenţă, iar şantierele lăsate neterminate deranjează oamenii", a spus Ilie Bolojan.

"Sigur, acest lucru nu-i convine domnului Dragnea, pentru că nu te poţi mândri cu asemenea lucruri", a conchis primarul.