În timp ce lumea artistică locală şi nu numai este în alertă după ce, într-o întâlnire privată, Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, le-a spus actorilor ce reforme îşi doreşte, primele declaraţii publice din partea conducerii judeţene au fost făcute, miercuri, de vicepreşedintele Călin Gal, care a spus că "în momentul de faţă nu există un proiect" privind trecerea actorilor şi muzicienilor pe contracte pe perioade determinate şi nici privind unirea Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti şi Filarmonicii de Stat Oradea.

"Nu comentez"

Afirmaţiile au fost făcute la finalul unei conferinţe de presă pe care Călin Gal a susţinut-o alături de celălalt vicepreşedinte, Mircea Mălan, şi de city-managerul Oradiei, Mihai Jurca. Preşedintele CJ, Ilie Bolojan, nu a fost prezent, având câteva zile de concediu.

În urma unor întrebări ale BIHOREANULUI, Călin Gal a dat nişte răspunsuri seci, evitând să intre în detaliile posibilei mega-reforme care i-a speriat pe actori şi pe muzicieni.

"Nu vreau să comentez aceste treburi. În momentul de faţă, nu există un proiect în acest sens (n.r. – legat de trecerea tuturor artiştilor celor două teatre, respectiv Filarmonicii pe contracte pe perioade scurte, respectiv, în viitor, unirea instituţiilor de cultură sub aceeaşi umbrelă). Bineînţeles, că pentru a avea un astfel de proiect trebuie să avem la bază nişte date clare, este prematur, nu putem discuta de o astfel de comasare", a spus Gal.

Folosind tot un limbaj funcţionăresc, Călin Gal a adăugat că "din practica pe care am studiat-o şi o vedem în Europa, este clar că există posibilitatea de a face nişte spectacole mai bune, de a duce acest act cultural spre beneficiari în condiţii mai bune".

Tot aşa, vicepreşedintele a spus că "aceste instituţii trebuie să intre într-o zonă clară, iar în virutea acestor venituri (n.r. – salariile pe care le primesc) trebuie să presteze ca atare şi la calitatea maximă pe care o aşteaptă beneficiarii", adăugând că opinia administrației județene este că "se poate mai bine".

Speriaţi de Bolojan

Amintim că joia trecută, în cadrul unei întâlniri discrete desfăşurate la Teatrul Regina Maria, Ilie Bolojan le-a spus actorilor că îşi doreşte schimbări majore în funcţionarea instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Bihor.

Una dintre cele pe care actorii le-au contestat este trecerea tuturor pe contracte încheiate pe perioade determinate, cu evaluări în fiecare an. Ei spun că această măsură ar provoca instabilitate pentru actori care şi-au "mutat" viaţa la Oradea şi ar lăsa carierele tuturor la mâna unor manageri care îi evaluează.

Cealaltă mare schimbare se referă la posibilitatea unirii Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti şi Filarmonicii Oradea, contestată drept un posibil experiment periculos.

Protocol pentru evenimente

Pe de altă parte, în conferinţa de miercuri, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi city managerul Mihai Jurca au anunţat semnarea unui protocol între CJ Bihor şi Primăria Oradea pentru dezvoltarea unui calendar cultural şi de evenimente comun şi competitiv la nivelul regional, naţional şi internaţional, implementat în oraşul Oradea şi în judeţul Bihor.

"Vom lucra împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor şi ai instituţiilor de cultură subordonate pentru a gândi un calendar de evenimente care să fie complementar, nu concurent. Vom avea, de asemenea, în vedere profilarea unui brand cultural care să constituie un argument cultural suplimentar care să atragă turişti, dar şi să ofere locuitorilor oraşului o ofertă mai diversificată şi complexă care să pună în valoare spaţiul urban. Vrem, totodată, să promovăm valorile culturale şi pe artiştii pe care îi avem prin evenimente care să aibă loc în fiecare weekend", a precizat Mihai Jurca.

Un grup de lucru va fi constituit pentru eficientizarea colaborării şi pentru organizarea evenimentelor propuse. Acesta va fi format din 6 persoane, dintre care patru reprezentanţi ai CJ Bihor şi doi reprezentanţi ai Municipiului Oradea. Protocolul se va derula pe o perioadă de 12 luni.