Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al Asociaţiei Ecolect, responsabilă cu colectarea deşeurilor în judeţ, a anunţat că sistemul de salubrizare din Bihor va include şi zonele montane, lăsate până acum pe dinafară, iar zonele turistice cu urmele trecerii a mii de vizitatori care nu au nici măcar toalete.

Mălan a dat şi câteva detalii despre un proiect de amenajare turistică a zonei Padiş aşa încât "să nu agreseze mediul înconjurător".

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, în care preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, şi prefectul Dumitru Ţiplea au anunţat semnarea unui protocol de colaborare inter-instituţional pentru salubrizarea judeţului, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a anunţat că sistemul de management integrat al deşeurilor, de care răspunde ca preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Ecolect, nu a fost gândit aşa încât să asigure şi colectarea deşeurilor din zonele montane, deficienţă care va trebui soluţionată.

"Apele cristaline..."

"În ce priveşte salubrizarea zonelor turistice, cum sunt platoul Padiş-Glăvoi, Stâna de Vale şi peste tot, nu este rezolvată problema şi astăzi din păcate toate apele cristaline sunt pline cu deşeuri", a spus Mălan, la o zi după ce tocmai făcuse o deplasare în Padiş.

El a afirmat că "gândim" o reţea de puncte de colectare a deşeurilor şi în zonele montane, la fel precum cea care va exista în tot judeţul, "la două – trei comune" pentru a prelua deşeurile voluminoase, cele rezultate din construcţii, anvelope etc.

Mălan a spus că a văzut depozite clandestine de gunoaie şi a discutat cu primarii din zonele turistice pentru ecologizarea lor, iar "punctual s-a şi rezolvat problema" în ce priveşte acumulările de deşeuri pe care le-a semnalat, "dar trebuie un sistem care să funcţioneze în permanenţă".

"Soluţii civilizate"

Jurnaliştii l-au întrebat pe Mălan ce soluţii întrevede şi pentru ca turismul în zona Padiş-Glăvoi să se desfăşoare de o manieră civilizată, în condiţiile în care această zonă este frecventată vara de mii de vizitatori la final de săptămână, iar aceştia îşi fac nevoile în pădure.

Vicele CJ a spus că există două variante, fie amplasarea unor toalete ecologice şi duşuri al căror conţinut să fie golit periodic şi să fie salubrizate la fel, fie cea a amenajării unui sistem de canalizare cu staţie de epurare, dificil de realizat însă pentru că este vorba despre o zonă carstică.

Mălan a afirmat că a cerut unor colaboratori studierea modului în care această problemă a fost rezolvată în alte ţări, precum Austria ori Germania, "astfel încât amenajările pe care le facem în zonele montane să fie cât mai puţin agresive, însă să ofere condişii civilizate pentru turism".

"Intervenţii minimale"

Vicepreşedintele CJ a spus că în zona Padiş-Glăvoi va fi amenajată o "parcare ecologică" situată la 500 metri de stâna existentă, care va fi împrejmuită cu gard din lemn, "fără să intervenim masiv", aşa încât turiştii vor putea intra în camping cu maşinile, dar numai pentru a-şi lăsa corturile şi bagajele, după care vehiculele să fie lăsate în parcare. "Nu vom face nimic, decât cu intervenţii minimale", a spus Mălan, adăugând despre viitoarele amenajări că trebuie să fie "ca şi cum ar fi crescut acolo, să nu agreseze mediul înconjurător nici din punct de vedere ecologic, nici arhitectural".

El a precizat, totuşi, că va fi asfaltat pe o porţiune de 2,5 kilometri drumul până în zonă, de la DJ 763 din vecinătatea cabanei Scăriţa până la platou, lucrare pentru care intenţionează ca CJ Bihor să acceseze o finanţare cu fonduri europene.

"Începem să lucrăm la studiul de fezabilitate, de săptămâna viitoare echipa de ingineri topografi este în teren, va face măsurători, şi vom începe să lucrăm cu proiectanţii pe baza acestor măsurători".

Fără maidanezi

Pe de altă parte, pentru că jurnaliştii au semnalat că şi în zonele turistice montane există câini vagabonzi, precum pe pârtia de la Vârtop, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat că are în vedere şi rezolvarea acestei probleme, făcând demersuri la Guvern pentru anularea unor restricţii dintr-o HG care limitează posibilitatea serviciilor de colectare a câinilor fără stăpâni din localităţile unde acestea există strict la localităţile cu care se învecinează.

Bolojan a spus că legea permite ca asemenea servicii să acţioneze şi în alte localităţi, dar respectivul HG impune limitări depsre care speră că vor fi eliminate, dar şi că a discutat deja cu primarii din judeţ posibilitatea înfiinţării unor astfel de servicii "regionale", inclusiv cu finanţare de la CJ Bihor, pentru a acoperi întregul judeţ.