Vicepreşedintele ungar al Parlamentului European(PE), Surjan Laszlo, fost ministru al protecţiei sociale în perioada 1990-1994, a fost prezent, joi, la Oradea, la Universitatea Creştină Partium, unde a susţinut o prelegere despre Mişcarea de reconciliere Charta 21, organizaţie civică înfiinţată cu scopul de a răspândi ideea de toleranţă etnică în Bazinul Carpatic.

Cei prezenţi la întâlnirea cu vicepreşedintele PE, elevi, studenţi, dar şi cadre didactice, au avut posibilitatea să semneze Charta Reconcilierii pe loc, "demonstrând că toleranţa reprezintă normalitate", după cum a declarat chiar europarlamentarul, într-o conferinţă de presă organizată în prezenţa lui Laszlo Tokes, antecesorul său la vicepreşedenţia Parlamentului European.

Surjan Laszlo a subliniat că Mişcarea de reconciliere Charta 21 nu este una politică. "Deşi sunt vicepreşedinte al FIDESZ, nu m-am folosit de funcţia mea ori apartenenţa politică pentru a promova această mişcare. Şi nici nu accept susţinere materială din partea vreunui partid", a arătat Surjan.

Potrivit vicepreşedintelui PE, toate acţiunile organizate de "Mişcarea de reconciliere Charta 21" se pot consulta pe internet, pe site-ul www.chartaxxi.eu, unde, de asemenea, cei interesaţi să adere, îşi pot lăsa datele personale. "Până în prezent avem 3200 de membri, marea majoritate cetăţeni de etnie maghiară", declară vicepreşedintele PE, precizând că site-ul este disponibil în 10 limbi, ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est dar şi în engleză.

Iniţiatorul proiectului pune numărul mic al semnatarilor pe seama reticenţei oamenilor de a-şi face publice datele personale. "Faptul că oamenii trebuie să-şi dea numele, adresa şi alte informaţii nu trebuie să fie o barieră, ci mai degrabă un angajament", crede vicepreşedintele PE, care speră că prin promovarea mişcării, va atrage susţinere şi din partea altor etnii.

"Sunt convins că toleranţa reprezintă normalitate. Iar faptul că miercuri am susţinut o prelegere la o universitate din Bucureşti, unde am fost chemat de o tânără profesoară care a semnat adeziunea, este un semn. La întâlnire a fost şi Gabriel Andreescu, sociolog, activist pentru drepturile omului", a mai spus Surjan.

Vicepreşedintele Parlamentului European a mai declarat că organizaţia are ca scop "demonstrarea faptului că, în Europa, extremismul este o excepţie regretabilă". "Popoarele din Bazinul Carpatic au o istorie comună milenară în care convieţuirea paşnică a fost mult mai lungă decât perioada cu conflicte. Toţi avem răni, dar interesul nostru comun este să constrângem Uniunea Europeană să continue politica de coeziune, cum este şi cea agrară. Iar acest lucru îl putem face doar împreună", a spus Surjan.