Doi bihoreni cu vârste de 35 şi 52 de ani din comuna Bunteşti - unul fiind chiar viceprimarul comunei - şi un maramureşan de 38 de ani au fost puşi sub învinuire, vineri, pentru deţinere şi comerţ ilicit cu alcool de contrabandă, după ce joi seară au fost reţinuţi pentru 24 de ore în urma unei operaţiuni de amploare organizate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Cei trei sunt acuzaţi că în cursul anului 2012 ar fi achiziţionat alcool dublu rafinat, fără forme legale, de la diverşi furnizori, pe care ulterior l-ar fi comercializat fără documente către diverse baruri şi persoane fizice din Bihor. În urma operaţiunii, au fost confiscaţi 500 litri alcool dublu rafinat, precum şi 7.500 lei, bani rezultaţi din vânzarea ilicită, şi s-au ridicat probe din produsele alcoolice descoperite la percheziţii.

Marfă pentru fitoterapeuţi

Surse judiciare au dezvăluit BIHOREANULUI că actorii nu sunt fitecine. Unul dintre ei este chiar viceprimarul din Bunteşti, Traian Turle, şi un cunoscut om de afaceri din localitate, Gheorghe Eugen Fericean, împreună cu maramureşanul Cristian Marius Petre.

"Viceprimarul comunei a închiriat un imobil din Poienii de Jos, care aparţine lui Fericean, unde depozita alcool dublu rafinat adus din Baia Mare de maramureşan, alcool pe care mai apoi îl comercializa în zonă", a declarat sursa citată.

Alcoolul provenit din Maramureş era vândut, în mare parte, fitoterapeuţilor din localitate care prepară şi vând tincturi din plante medicinale. "În zonă există cel puţin 50 de persoane fizice autorizate care se ocupă de prepararea produselor din plante medicinale şi care achiziţionau alcool de la învinuit", a explicat BIHOREANULUI prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

Ancheta a pornit în baza unor informaţii legate de activităţile ilicite ale edilului primite de poliţiştii SIF Bihor, care l-au monitorizat apoi pe parcursul mai multor săptămâni, iar joi au organizat o acţiune de prindere în flagrant. "Poliţiştii l-au urmărit pe băimărean până când acesta a adus un nou transport de 500 de litri de alcool la Poienii de Jos, după care au fost demarate percheziţiile, iar ulterior cele trei persoane au fost ridicate şi prezentate la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş pentru audieri", a spus Sabău.

Cercetaţi în libertate

În cursul serii de joi, Turle, Fericean şi Petre au fost reţinuţi pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor după care, vineri, procurorii au emis pe numele lor ordonanţe privind obligarea de a nu părăsi localitatea pentru următoarele 30 de zile, fiind cercetaţi pentru "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita legală".

Prejudiciul total provocat astfel bugetului consolidat al statului este, până în prezent, de peste 25.000 lei.

La acţiunea de vineri, care s-a realizat cu suportul de specialitate al ofiţerilor SIIPI Bihor, alături de poliţiştii SIF Bihor au participat ofiţeri din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş respectiv luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă Bihor, reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor.

Viceprimarul Bunteştiului pretinde că acuzaţiile care îi sunt aduse de poliţişti sunt neadevărate, deoarece alcoolul iar aparţine prietenului şi consăteanului său, Gheorghe Fericean, altmiteri reţinut alături de el în timpul acţiunii. "Eu n-am făcut comerţ cu alcool de contrabandă. Alcoolul s-a găsit la prietenul meu şi nu îmi aparţine", spune viceprimarul care se declară victima unei răzbunări politice din partea fostului său coleg de partid, Sorin Degău, primarul comunei. "Totul mi se trage de la politică. De ce tocmai acum s-a făcut această acţiune, când mai sunt 3 zile până se împlinesc 2 luni consecutiv şi se dizolvă Consiliul Local? Asta înseamnă alegeri anticipate iar domnul primar s-ar putea să rămână fără majoritate în Consiliu. Nu îi convine că nu îşi mai poate continua afacerile", explică Traian Turle.

Acuzaţiile lui Turle vin după ce edilul a fost exclus, luna trecută, din organizaţia locală a PDL, ca urmare a faptului că, deşi a fost ales consilier local pe lista PDL, a acceptat oferta consilierilor locali USL. Adică a candidat pentru funcţia de viceprimar al comunei, în condiţiile în care colegii săi de partid voiau să impună în această funcţie consilierul peremist, Dan Toma, fost viceprimar în mandatul trecut. Cum din cei 13 consilieri locali din Bunteşti, PDL avea 6, la fel ca şi USL, un membru fiind PRM, "trădarea" lui Turle a lăsat democrat-liberalii fără majoritate. Motiv pentru care, pe considerentul că a fraternizat cu "duşmanul", conducerea PDL a decis excluderea acestuia din partid.