Viceprimarul comunei bihorene Vadu Crişului, Ioan Haşaş (UDMR), riscă să-şi piardă funcţia şi să nu o mai poată deţine, ulterior, încă trei ani, după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat în incompatibilitate.

Scos din circuit

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni, în care mai sunt prezentate cazurile altor cinci aleşi locali şi funcţionari publici, Haşaş se face vinovat de faptul că "în perioada 6 iunie 2016 – 10 iunie 2017 a exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, în vigoare până la data de 10 iunie 2017".

Concret, potrivit legii, funcţia de viceprimar este incompatibilă cu cea de "membru al consiliului de administraţie (...) la instituţiile publice", categorie în care sunt încadrate şi unităţile de învăţământ.

Tot legea spune că "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data deliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", care se constată prin dispoziţie a prefectului, iar "dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea a mandatului".

Incompatibil din... 2008

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul din Vadu Crişului s-a arătat surprins că ANI a comunicat o decizie în cazul său presei, nu şi lui personal, deşi tot legea este clară în acest sens. "Eu am primit în 2018 o adresă că ANI îmi cere un punct de vedere privind situaţia care mi se impută, ceea ce am făcut, dar apoi nu am primit nicio decizie, ceea ce nu mi se pare normal şi corect", a declarat Ioan Haşaş.

Pe de altă parte, edilul a precizat că a fost membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic nr. 1 din comună mult mai mult timp decât anul care i-a fost reţinut de ANI, iar anul trecut aceeaşi ANI ar fi comunicat unei localnice, în urma unei reclamaţii, că a intervenit între timp un act normativ prin care viceprimarii pot fi membri în aceste consilii de administraţie.

"O doamnă a primit anul trecut o adresă de la ANI cum că îi răspunde unei reclamaţii pe care nu dânsa a făcut-o, ci altcineva în numele dânsei, că prin OUG 49/2014 viceprimarii pot fi membri în consiliile de administraţie ale şcolilor", a spus Haşaş, adăugând că din acest motiv a fost cu atât mai surprins de decizia ANI.

"Voi contesta"

Viceprimarul a precizat că funcţia din CA pe care a deţinut-o încă din 2008 nu a fost remunerată, iar anul trecut a şi renunţat la ea, după ce a aflat că ANI îl avea în vizor, cerându-i un "punct de vedere".

Edilul e convins că, de fapt, această instituţie scoate din circuit aleşi locali reproşându-le o ilegalitate care nu a produs nimănui nici prejudicii, nici foloase necuvenite.

"Anul trecut, când am aflat despre faptul că ANI mă cercetează, am şi renunţat la poziţia din Consiliul de Administraţie al şcolii. Eu de acolo nu am luat niciun leu, am renunţat când am văzut că nu este nevoie de oameni competenţi. În toată ţara, sunt peste 1.000 de primari şi de viceprimari în această situaţie. Unii au dat în judecată ANI, unii au câştigat procesele, alţii au pierdut. Eu voi contesta decizia în instanţă", a spus Ioan Haşaş. Ceea ce poate face, însă, abia după ce va primi verdictul de incompatibil.