Domeniul sănătăţii pare să fie o adevărată piatră de încercare pentru administraţia Bolojan. După ce a fost nevoit să recunoască că a greşit cu numirile de la Maternitate, revocând-o vineri din funcţia de director medical pe Liana Antal, pe motiv de "neînţelegeri" cu managerul Gavrilă Grebenişan, şeful executivului local e pus în situaţia să-şi revoce alte trei numiri, anunţate în aceeaşi zi.

Nu are voie!

Ilie Bolojan a anunţat că l-a numit vineri pe viceprimarul Gheorghe Carp în consiliile de administraţie de la spitalele Municipal, de Pneumoftiziologie şi de Psihiatrie, doar că dispoziţiile primarului încalcă flagrant prevederile pachetului de legi anticorupţie.

Potrivit Legii 161 din 2003, funcţia de viceprimar este incompatibilă cu calitatea de "membru în consiliul de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice".

Aceaşi prevedere este valabilă inclusiv pentru consilierii locali, cu menţiunea clară că funcţia de ales este incompatibilă cu calitatea de "membru în consiliile de administraţie sau cenzor la regiile autonome sau societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local respectiv".

Aceste prevederi se regăseau inclusiv în vechea Lege a administraţiei publice locale 215 din 2001, care interzicea la articolul 30 atât viceprimarului cât şi consilierilor locali "funcţia de manager sau membru în consiliul de administraţie al regiilor autonome ori de conducător al societăţilor comerciale înfiinţate de consiliile locale". Ulterior, articolul 30 a fost abrogat tocmai pentru a fi dezvoltat în Legea 161.

"Va fi înlocuit"

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan şi-a exprimat surprinderea cu privire la eventuala incompatibilitate a celor două funcţii, de viceprimar şi de membru în CA-urile spitalelor.

"Nu cred să fie probleme cu dispoziţia pe care am dat-o vineri, dar voi cere compartimentului juridic să verifice acest lucru". Primarul a mai spus că în eventualitatea în care Gheorghe Carp se va afla în incompatibilitate o va numi în locul său în cele trei consilii de administraţie pe doctoriţa Claudia Cladovan, care fusese numită supleantă a viceprimarului.

"Dacă este incompatibil va fi înlocuit. Trebuie să precizez însă că ar fi făcut acolo doar muncă voluntară. Aceste funcţii nu sunt plătite. Oricum, în calitate de coordonator al Compartimentului Coordonare Spitale din Primărie, domnul Carp va lua parte în continuare la şedinţele acestor consilii de administraţie", a precizat Bolojan.

După ce primarul Ilie Bolojan şi-a numit vineri reprezentanţii în consiliile de administraţie ale spitalelor, în persoana lui Gheorghe Carp, respectiv a doctorului Foldes Adalbert la Maternitate, Consiliul Local va fi chemat în cursul şedinţei ordinare de luni să îşi numească la rândul său doi reprezentanţi "titulari" şi doi supleanţi. Cu această ocazie, e de aşteptat ca situaţia incompatibilităţii viceprimarului să fi fost lămurită.