Lucrările de reînregire a reţelelor de termoficare, executate cu sistarea alimentării oraşului cu apă cală, vor fi finalizate la nivelul întregului oraş cel târziu în 10 octombrie.

Revenire în etape

"Lucrările sunt în avans faţă de termene în toate zonele oraşului. Cartierul Rogerius, cu arealul delimitat de străzile Sovata, Ovidiu Densuşianu, Ştefan cel Mare şi Louis Pasteur, are deja apă caldă. În zona de nord a cartierului Ioşia a fost reluată furnizarea serviciilor, iar astăzi, după ora 14, urmează să fie alimentată şi partea de sud a cartierului. În data de 8 octombrie zona centrală va beneficia şi ea de apă caldă, iar cartierul Nufărul şi comuna Sînmartin vor avea apă caldă, din data de 9, cel târziu 10 octombrie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în teren.

Termenul iniţial pentru reluarea serviciilor a fost de 5 octombrie pentru zona Rogerius, Ioşia şi parţial Republicii, respectiv 9 octombrie pentru toţi ceilalţi consumatori.

În ceea ce priveşte reluarea furnizării de agent termic pentru încălzirea apartamentelor, viceprimarul a afirmat că, în cazul răcirii vremii, Termoficare va putea furniza încălzire începând cu cea de-a doua jumătate a săptămânii viitoare.

"Începând din 12 octombrie, în anumite zone sunt premisele să putem asigura, dacă va fi cazul, energie termică pentru încălzirea apartamentelor, iar din 20 octombrie - pentru toţi orădenii", a mai spus viceprimarul.

Mălan a adăugat că după acestă dată nu se pune problema ca Termoficare să folosească reţele provizorii pentru furnizarea energiei termice.

"Nu vor mai fi opriri importante"

Lucrările de înlocuire a 20,28 kilometri de reţea de termoficare au fost adjudecate în anul 2015 de asocierea firmelor Energomontaj, Elsaco Electronic, Isoplus şi Ispe, pentru suma de 97,9 milioane lei, echivalentul a 21,6 milioane euro.

Termenul de predare a lucrărilor este data de 27 noiembrie 2017, dar convenţia făcută de municipalitate cu asociaţii a fost ca aceştia să reconecteze reţelele cel târziu până la 20 octombrie.

"Astăzi avem 12 kilometri de conductă deja testaţi. Până pe 20 octombrie toate reţelele vor fi înlocuite. După această dată se va lucra doar în căminele tehnice, se vor face refaceri de asfalt şi nu vor mai fi opriri importante pe magistrale", a promis Mălan.

Fără utilaje grele

Joi, asocierea constructorilor lucra cu 249 de muncitori şi 69 de utilaje în 17 şantiere din oraş. Printre altele, muncitorii înlocuiau conductele în bulevardul Decebal, lângă benzinăria OMV, în strada Sucevei pe porţiunea delimitată de străzile Horea şi Armatei Române şi în strada Tudor Vladimirescu pentru conectarea reţelelor deja reabilitate pe sub linia de tramvai din Decebal.

Printre cele mai dificile şantiere sunt cele deschise în străzile Delavrancea şi Parcului. Extrem de înguste, cele două artere în pantă sunt acoperite de şanţuri. În unele porţiuni muncitorii lucrau joi direct în apă.

"Întâlnim multe izvoare subterane, dar şi conducte sparte de apă pluvială sau canalizare. Înainte să trecem la înlocuirea conductelor va trebui să remediem aceste situaţii. Dacă vor sta în apă, conductele se vor deteriora mult mai repede decât perioada din termenul de garanţie", a explicat viceprimarul.

Cu dificultate

Lucrările se desfăşoară cu greutate pentru că, dată fiind arhitectura locului, constructorii sunt obligaţi să evite folosirea de utilaje grele, pentru a evita fisurarea caselor. "În strada Parcului am folosit un pikamer mic, de mână, care nu provoacă vibraţii atât de puternice", a explicat un şantierist.

Pentru că decopertarea străzii ar afecta în mod cert clădirile din jur, muncitorii au făcut două guri de acces la reţea, în cele două părţi ale căminului tehnic, prin care vor coborî, pe role, conductele în subteran. Toate lucrările la conducte vor fi închise până pe data de 20 octombrie.