Viceprimarul Mircea Mălan şi-a cerut miercuri scuze de la orădeni pentru frigul răbdat săptămâna trecută din cauza prelungirii lucrărilor de reabilitare a magistralelor de termoficare până după începerea sezonului de încălzire. În cadrul unei conferinţe de presă la care au participat şi directorul Termoficare, Stănel Necula, edilul a afirmat că singura soluţie rămasă oraşului este continuarea investiţiilor în reţele.

"Ne cerem scuze tuturor orădenilor pentru disconfortul pe care lucrările executate în ultimii ani l-au generat. Suntem însă convinşi că nu există altă variantă. Nu avem altă opţiune decât a continua cât mai hotărât posibil investiţiile în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare", a spus Mălan.

Edilul a afirmat că starea deplorabilă a reţelelor de termoficare a făcut imposibilă alegerea altei variante de încălzire, pe gaz sau curent electric. "Dacă în urmă cu 20 de ani, când sistemul funcţiona, se puteau lua în calcul şi alte variante, acum nu poţi gândi o astfel de soluţie. Procesul de tranziţie (n.r. de la sistemul de termoficare în regim centralizat la încălzirea pe gaz) durează 10-20 de ani, iar sistemul centralizat nu mai rezistă atât. E foarte simplu!", a explicat Mălan.

Spărturile înseamnă pierderi

Potrivit viceprimarului, municipalitatea a reabilitat deja, prin intermediul unui proiect european, 17,5 kilometri de reţea magistrală, a înlocuit 8 kilometri de reţea pe banii oraşului şi a reabilitat încă 5,7 kilometri de conducte dintr-un total de 20,28 kilometri de conducte magistrale care urmează să fie înlocuite până la sfârşitul anului viitor.

"Noi am mers hotărâţi înainte pentru că fiecare ceas în care funcţionam cu conductele în stare de degradare însemna pierderi din banii orădenilor", a spus edilul. Conform estimărilor viceprimarului, înainte de reabilitarea reţelelor sistemul orădean de termoficare pierdea 250 metri cubi de apă caldă pe oră, ceea ce înseamnă o pagubă de cel puţin 3 milioane euro pe an.

Prin comparaţie, pierderile unui sistem de termoficare de dimensiuni similare din Germania sunt undeva la 5-10 metri cubi pe zi! "Dacă nu rezolvăm problema pierderilor, Termoficare ar putea avea soarta Electrocentrale, care este în insolvenţă", a avertizat viceprimarul.

22 de avarii într-o singură zi

Lucrările de reabilitare a conductelor magistrale au redus riscul apariţiilor avariilor, cu neajunsul de a lăsa apartamentele orădenilor în frig, dar nu l-a eliminat. "Vor mai fi cu siguranţă avarii în sistemul de termoficare pe tronsoanele încă nereabilitate şi pe reţelele secundare", a avertizat viceprimarul.

Mălan a precizat însă că aceste spărturi nu vor afecta cartiere întregi, aşa cum se întâmpla până acum, ci izolat, consumatori alimentaţi dintr-un punct termic. "O avarie apărută pe o reţea magistrală afectează jumătate din populaţia oraşului: până se goleşte conducta, până se intervine, până se umple la loc, durează. O avarie apărută pe secundar afectează mult mai puţini consumatori", a declarat viceprimarul.

Conform evidenţelor Termoficare, în perioada 7-14 octombrie pe reţelele secundare s-au înregistrat nu mai puţin de 104 avarii, dar acestea au afectat mult mai puţini orădeni decât prelungirea până pe 15 octombrie a lucrărilor de termoficare.

De altfel, miercuri, pe reţelele de termoficare se înregistrau 22 de avarii. "Sunt situaţii punctuale în care până la remedierea defecţiunilor s-a oprit un fir care porneşte din punctul termic", a spus Stănel Necula, directorul Termoficare.

Necula a dezminţit zvonurile potrivit cărora întreruperile în furnizarea serviciului de încălzire şi apă caldă să fie cauzate de incapacitatea noii centrale pe gaz de a furniza agent termic. "Nu avem probleme legate de capacitatea centralei de a furniza agent termic. Avem dublul energiei necesare oraşului", a spus Necula.

"Lucrările se apropie de sfârşit"

Directorul Termoficare a mai spus că în prezent sunt în funcţiune toate cele 149 de puncte termice din municipiu, dar că în zilele următoare vor mai exista şi alte întreruperi în furnizare serviciilor. În prezent, constructorii mai au intervenţii la reţele pe străzile Mihai Viteazul, Mihai Eminescu şi William Shakespeare.

"Pe strada Mihai Viteazul lucrările se apropie de sfârşit şi, cel mai probabil, începând de mâine vom avea o întrerupere în alimentarea cu agent termic de 2 zile şi o noapte între ele. Întreruperea pentru interconectarea reţelelor va afecta două puncte termice care alimentează câteva străzi", a declarat Necula.

Punerea în funcţiune a noilor reţele nu înseamnă automat creşterea presiunii cu care este trimis agentul termic în reţea. Deşi noile reţele funcţionează în parametri la o presiune de 6 bari, Termoficare trimite pe conducte apa fierbite la o presiune de doar 4,5 bari pentru a evita apariţia spărturilor pe ţevile încă nereabilitate.

Pentru a rezolva această problemă, Termoficare a organizat licitaţie pentru achiziţionarea unei staţii de pompare care să deservească exclusiv Magistrala 3, reabilitată intregral, care alimentează cartierul Rogerius de la intrarea în oraş până în zona centrală.

Încă 15 kilometri de reţea primară

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, pentru anul 2017 Termoficare mai are de reabilitat 15 kilometri de reţea primară din cei 20,28 kilometri contractaţi cu asocierea firmelor Energomontaj, Elsaco Electronic, Isoplus şi ISPE, care anul acesta au şi lucrat pe banii lor.

Lucrările vizează modernizarea reţelelor primar din următoarele zone: strada Oneştilor, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal, de la strada Simion Bărnuţiu până la Calea Aradului, străzile Petre Ispirescu - Henri Coandă, Simion Bărniuţiu - Roşiorilor, Sucevei – Horea –Sextil Puşcariu – Beiuşului - Aleea Salca, Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc, Cicero – Arieşului - Beiuşului, Parcul Traian, Dunărea – Republicii - General Magheru – Delavrancea - Parcului, Parcul I.C. Brătianu, Mareşal Averescu - Barierei, Depozitului - Căii Ferate - Ogorului.

Lucrările sunt prevăzute a se executa cu asigurarea provizoratului, astfel încât să fie evitată sistarea serviciilor de alimentare cu apă caldă şi termoficare pentru perioade mai mari de 2 zile. Pentru perioada 2018-2019 mai sunt prevăzute lucrări de reabilitare a încă 11 kilometri de reţea de termoficare.