La Tribunalul Bihor s-a desfăşurat, joi, primul termen al procesului în care judokanii Daniel Brata şi Valentin Radu sunt judecaţi sub acuzaţia de tentativă de omor după ce au agresat un tânăr orădean, rămas acum cu o infirmitate permanentă în urma leziunilor.

Pentru a nu fi obligaţi să facă declaraţii în faţa instanţei, cei doi sportivi au anunţat că uzează de dreptul la tăcere.

De asemenea, deşi ar fi putut să uzeze de prevederile Legii 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care permite încheierea dosarelor la primul termen de judecată în cazul în care inculpaţii recunosc faptele de care sunt acuzaţi, Daniel Brata şi Valentin Radu au refuzat, declarând că nu recunosc nimic din ceea ce li se impută.

Unul dintre apărătorii celor doi, avocatul Victor Bălăşoiu, a solicitat audierea tuturor martorilor menţionaţi în rechizitoriu, dar şi a victimei celor doi, Adrian Popa, care nu s-a prezentat la primul termen, din cauza dificultăţilor de vorbire, dar şi de locomoţie cu care se confruntă şi în prezent în urma agresiunii.

Avocatul său, Răzvan Doseanu, a depus însă cererea prin care Popa şi părinţii săi s-au constituit parte civilă în caz, solicitând ca instanţa să-i oblige pe judokani la despăgubiri morale de 200.000 de euro, respectiv 10.000 lei daune materiale.

"Sunt sume care, oricum, nu vor putea să repare răul produs deoarece acestui tânăr i-au distrus viitorul şi viaţa", a declarat Doseanu, care s-a arătat surprins de faptul că cei doi au refuzat să-şi recunoască faptele, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. "Era ultima lor şansă de a obţine o pedeapsă mai blândă, dar şi-au irosit-o", a mai spus avocatul.

Următorul termen de judecată al procesului va avea loc pe 15 ianuarie.

Băimăreanul Daniel Brata, 27 ani, şi Valentin Radu, 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, au fost trimişi în judecată pe 25 august de procurorii Parchetului Bihor pentru tentativă de omor calificat, în stare de libertate şi fără nici o interdicţie.

Cei doi sunt acuzaţi că, în noaptea de 12/13 iunie, au fugit din cantonament şi, după ce au petrecut în clubul orădean Escape, au agresat un orădean în faţa localului.

Victima, Adrian Popa, 24 ani, a ajuns la spital cu multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene, iar în urma complicaţiilor a rămas cu o infirmitate permanentă.